Suspecţii au fost arestaţi pentru presupusa folosire a ByLock, o aplicaţie de criptare a mesajelor despre care guvernul turc susţine că a fost folosită de reţeaua predicatorului musulman Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în SUA de la sfârşitul anilor '90 şi este considerat de Ankara cel care a stat la originea puciului eşuat.

Agenţia de presă Anadolu a relatat că 101 suspecţi fac parte din Ministerul de Finanţe, iar 32 din Ministerul Muncii.

După tentativa de puci, autorităţile turce au lansat o amplă campanie de represalii, fiind vizaţi presupuşii susţinători ai lui Gülen. Începând din iulie 2016, circa 50.000 de persoane au fost arestate şi 150.000 concediate sau suspendate, în sectorul public şi cel privat, în cadrul acestei campanii.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului şi unii aliaţi occidentali ai Turciei şi-au exprimat îngrijorarea faţă de această campanie, temându-se că ea ar putea fi folosită drept pretext pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.

Guvernul turc susţină însă că doar o astfel de campanie poate neutraliza ameninţarea reprezentată de reţeaua lui Fethullah Gülen, despre care Ankara afirmă că are infiltraţi oameni în armată, în sistemul de învăţământ şi în justiţie din Turcia.