02:16:09 20.04.2024
Stiri

DEZBATERE // Sandu RESPINGE orice coaliție cu PD: „E un partid toxic”; Candu: „Oamenii politici trebuie să aibă înțelepciune și să nu ardă toate podurile”

Politică 05.10.2017 10:59 Vizualizări2577 Autor: Ziarul National
DEZBATERE // Sandu RESPINGE orice coaliție cu PD: „E un partid toxic”; Candu: „Oamenii politici trebuie să aibă înțelepciune și să nu ardă toate podurile” captură privesc.eu


Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, exclude orice coaliție preelectorală sau postelectorală cu Partidul Democrat (PD), chiar dacă în Parlament ar putea accede trei formațiuni: PSRM care va avea sub 50% și PD cu PAS, care vor putea forma o majoritate, potrivit unui scenariu avansat de spicherul Andrian Candu.

„Am demonstrat la alegerile prezidențiale că putem mobiliza societatea. Vedem că PD, la fel ca la alegerile prezidențiale, aruncă cu noroi. PAS nu va face cu PD o coaliție nici până la alegeri, nici după alegeri. PD a demonstrat că e un partid antieuropean. PD nu are nimic cu partidele de dreapta. Este un partid de stânga”, a declarat Maia Sandu, ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de dezbateri de la postul public de televiziune.

La rândul său, președintele Parlamentului și vicepreședintele PD, Andrian Candu, a replicat că formațiunea pe care o reprezintă niciodată nu a făcut coaliții cu partidele de stânga. „PD este un partid de centru. În 25 de ani de când există PD, noi niciodată, dar niciodată nu am făcut coaliție cu partidele de stânga. PD a făcut tot timpul alianțe cu formațiunile de dreapta. Și Dvs. ați ajuns ministru cu voturile colegilor mei din PD, inclusiv votul meu. Aveți perfectă dreptate când spuneți că avem nevoie de reforme, de instituții puternice, de oameni integri. Eu sper că noi vom reuși, totuși, să găsim un anumit compromis în anul 2018, atunci când, după alegeri eventual, va trebui să ne așezăm la o masă de discuții”, a spus Candu.

În continuare, spicherul a îndemnat-o pe Maia Sandu să-și imagineze că, după alegerile din 2018, în Parlament acced PSRM, pe de o parte, și PD/PAS, pe de altă parte.

„În cazul în care în anul 2018, PSRM, partidul pe care îl conduceți și partidul pe care îl reprezint eu vor ajunge în Parlament și va fi șansa de a-i ține pe socialiști la o parte și de a avea o guvernare proeuropeană, Dvs. spuneți că veți refuza și nu veți face parte și veți arunca țara în noi alegeri anticipate. Riscul este ca, în anul 2018, dacă veți lua o astfel de decizie de a rămâne în opoziție, țara va ajunge în mâinile socialiștilor și în brațele Rusiei. Asta vă doriți?”, a întrebat-o Andrian Candu pe Maia Sandu.

„Nu o să fac nici eu și nici partidul pe care îl conduc o alianță cu PD, pentru că Dvs. sunteți un pericol pentru procesul de integrare europeană. Noi vă considerăm pe Dvs. un partid la fel de toxic, ca și pe socialiști. Noi am demonstrat o dată că suntem puternici și vom reuși să ne mobilizăm pentru a guverna țara fără dvs. Dacă partidul pe care îl reprezentați va rămâne la guvernare, atunci R. Moldova va rămâne în această zonă gri”, a răspuns Maia Sandu.

În același context, Candu a ținut să precizeze că alegerile prezidențiale se deosebesc de cele parlamentare. „O să vă convingeți că exercițiul electoral la parlamentare înseamnă altceva decât la prezidențiale. Oamenii politici trebuie să aibă puțină înțelepciune, așa încât să aibă posibilitatea ca după alegeri să discute. Nu trebuie să se arunce cu noroi, să nu să se taie sau ardă toate podurile”, a declarat Andrian Candu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md