Planul a fost aprobat în timpul unei reuniuni speciale a şefilor executivelor celor şase state (New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria şi Western Australia) şi două teritorii (Northern Territory şi Australian Capital Territory) din componenţa Australiei.

Conform planului citat, statele şi teritoriile australiene vor face în timp real schimb de informaţii pentru o bază de date naţională online care va oferi poliţiei şi serviciilor de securitate acces imediat la fotografiile de pe permisele de conducere auto, paşapoarte şi vize.

Sistemul va fi utilizat pentru a identifica suspecţii de terorism, dar şi de alte infracţiuni.

Noile măsuri prevăd că poliţia poate avea acces imediat şi la înregistrările camerelor de supraveghere video dacă doreşte să identifice pe cineva. Informaţiile vor putea fi accesate de către operatori privaţi, precum companiile care administrează stadioanele şi aeroporturile, în 'scop legal', cu aprobarea şi sub supravegherea guvernului.

Turnbull a precizat totuşi că planul 'nu implică supravegherea în masă'.

Şeful executivului din Queensland (nord-estul Australiei), Annastacia Palaszczuk, a estimat că măsura va trebui să fie aprobată de parlamentul acestui stat australian şi şi-a exprimat speranţa că noul sistem va fi pus în practică până la Jocurile Commonwealth de anul viitor, ce vor fi găzduite de oraşul Gold Coast (sud-estul statului Queensland).

Măsura care va permite ţinerea în arest fără punere sub acuzare, pentru cel mult 14 zile, a suspecţilor de terorism este deja prevăzută de legislaţia din statul New South Wales. Până în prezent, în majoritatea statelor şi teritoriilor australiene poliţia avea nevoie de un mandat judecătoresc pentru a ţine în arest un suspect pentru o perioadă atât de lungă.

''Este important ca oamenii care sunt arestaţi să poată fi ţinuţi în detenţie cât timp se strâng probele. Aceasta este o ajustare extrem de importantă'', a subliniat Malcolm Turnbull.