Eurodeputat: Banii europeni vor ajunge la Chișinău doar dacă guvernarea va reveni asupra Codului Electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan a avertizat că ajutorul financiar propus de Comisia Europeană pentru Republica Moldova nu va ajunge la Chişinău dacă nu se pune în acord legislaţia electorală, modificată în această vară, cu avizul Comisiei de la Veneţia. Mureşan consideră o „paradigmă falsă” ideea că o condiţionare a acestui ajutor ar putea împinge şi mai mult Moldova spre Rusia.

Siegfried Mureşan, care este raportor în Comisia pentru Buget, a arătat că, la începutul acestui an, Comisia Europeană a propus acordarea a 100 de milioane de euro Republicii Moldova, 40 milioane euro gratuit şi 60 milioane euro credit.

Aceşti bani sunt însă condiţionaţi de combaterea corupţiei, întărirea statului de drept, independenţa justiţiei, combaterea spălării banilor.

Între timp, însă, Guvernul de la Chişinău a decis să modifice unilateral legislaţia electorală, fără să ţină cont de avizului Comisiei de la Veneţia, deşi fusese avertizat de UE să nu facă acest lucru.

„Deci trebuie spus foarte clar oamenilor că Guvernul Republicii Moldova a fost un impediment în dorinţa Uniunii Europene de a ajuta cetăţenii Republicii Moldova, de a ne asigura că acei bani vor ajunge mai repede. Deci banii nu au ajuns, prima tranşă va ajunge cel mai devreme la sfârşitul acestui an, dar va ajunge doar dacă legislaţia electorală modificată în mijlocul vacanţei de vară va fi ajustată pentru a implementa tot avizul Comisie de la Veneţia. Dacă nu, banii nu vor putea merge, iar poziţia Comisiei Europene nu se va schimba deoarece ştim că cetăţenii Republici Moldova vor condiţionalitate. Nu mai vor cecuri în alb, vor ca banii să ajungă în schimbul unor condiţii, să meargă pe proiecte şi să îmbunătăţească viaţă cetăţenilor”, a arătat europarlamentarul român într-un interviu pentru Hotnews.ro.
Întrebat dacă astfel de condiţionalităţi nu riscă să împingă şi mai mult Moldova spre Rusia, Siegfried Mureşan crede că e vorba despre „o paradigmă falsă”.

„Dacă noi credităm oameni politici care nu sunt nici pro-europeni, nu sunt nici corecţi, nu sunt nici cinstiţi, nici competenţi, îi credităm politic de la nivel european şi le acordăm fonduri europene, atunci vom pierde încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în cauza europeană, în instituţiile Uniunii Europene, şi este un lucru foarte rău”, a arătat el.

„Deci o spun foarte clar: gata cu cecurile în alb acordate oamenilor politici care se prezintă a fi pro-europeni, sprijin de la nivel european doar în schimbul acelor reforme pe care cetăţenii Republicii Moldova le aşteaptă. Restul este o păcăleală”, a subliniat Mureşan.

Europarlamentarul s-a declarat dezamăgit de faptul că premierul României a venit la Chişinău „la o zi după modificarea legislaţiei electorale, în ciuda avizului Comisiei de la Veneţia şi a avertismentelor tuturor liderilor europeni”.

„A fost o zi neagră pentru relaţiile dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului. A fost un succes pentru relaţia dintre PSD şi partidul aflat la guvernare în Republica Moldova, dar a fost o zi neagră pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului. Mihai Tudose a fost singurul lider al unui stat membru al Uniunii Europene care s-a dus şi a susţinut un Guvern care a acţionat împotriva avertismentelor europene”, a argumentat el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...