/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO/ Băștinașii din Larga au reconstruit o piață agroalimentară modernă pentru zona de nord a țării

missing
05 octombrie 2017, ora 08:47

Miercuri, 4 octombrie, a fost deschisă piața din Larga care dispune de o hală de carne și produse lactate și alta de fructe și legume, precum și aproximativ 50 locuri la tarabe. Bugetul total al proiectului de renovare a pieței a fost de 555 387 lei, dintre care băștinașii au contribuit cu 85 500 lei,  Guvernul Elveției – 387 687 lei și Primăria Larga – 65 000 lei.

Foto: Facebook/PNUDMoldova

Oamenii din trei sate vecine vor beneficia de condiții mai bune în piața din Larga. Noi avem unicul Incubator de afaceri dintr-o zonă rurală, iar renovarea pieței va impulsiona și mai mult dezvoltarea economică locală și crearea de noi locuri de muncă”, susține Radu Urechian, primarul comunei Larga.

Pe lângă piața renovată, tot cu suportul PNUD Moldova, primăria Larga a creat pagina web www.agro-bazar.md, care își propune să ofere posibilitatea procurării de la distanță de produse locale.

Acest prim exemplu de cooperare cu autoritățile locale a demonstrat că dacă își unesc eforturile, băștinașii pot realiza lucruri concrete pentru a dezvolta satul de baștină. Deja avem în vizor și alte proiecte locale pe care planificăm să le realizăm în parteneriat cu primăria. Acestea sunt absolut necesare locuitorilor din comună”, susține Adrian Gheorghiță, președintele Asociației băștinașilor din Larga.

Foto: Facebook/PNUDMoldova

Renovarea pieței din Larga este unul dintre cele 23 proiecte realizate în 18 sate și 5 orașe din țară, datorită cărora peste 200 de mii de persoane beneficiază de servicii mai bune de iluminat stradal, evacuare a deșeurilor menajere, agrement ș.a.

Lansăm aceste proiecte frumoase în cadrul Campaniei „Dezvoltăm cu drag ACASĂ”. Ne bucurăm că primăriile și migranții au reușit să creeze punți de cooperare care să rezulte în servicii mai bune. Împreună am demonstrat că viața în localitățile din Republica Moldova poate fi schimbată chiar și de la distanță. Cel mai important este să existe dorința de implicare și schimbare a lucrurilor”, a declarat Olesea Cazacu, managera proiectului Migrație și dezvoltare locală.

Până acum, au fost valorificați circa 792,6 mii USD pentru implementarea celor 23 proiecte, dintre care circa 118,6 mii USD au fost contribuţii ale migranților, prin platforma de crowdfunding Guvern24, 214 mii USD au fost oferiți de autoritățile locale, iar 460 de mii USD – de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare prin intermediul proiectului Migrație și dezvoltare locală, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Proiectul Migraţie şi dezvoltare locală a demarat în anul 2015 în 25 localităţi, iar în vara anului curent alte 15 de localități au fost selectate în bază de concurs ca parte a celei de a doua faze a proiectului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram