Duel verbal. Candu: Sper ca în 2018 să găsim un compromis. Sandu: Vă considerăm la fel de toxici ca pe socialiști

Confruntarea dintre Partidul Democrat, care este la guvernare, şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, care se află în opoziţie extraparlamentară, ia amploare pe arena politică din R.Moldova.

Aceasta în condiţiile în care vicepreşedintele democraţilor Andrian Candu declară că PDM speră totuşi ca după alegerile parlamentare din 2018 să ajungă la un eventual compromis cu PAS, iar pe de altă parte lidera PAS Maia Sandu respinge categoric orice alianţă cu PDM atât până, cât și după alegeri.

Subiectul a fost pe larg discutat miercuri seara, în cadrul unei dezbateri la Moldova 1, de cei doi politicieni.

Astfel, Maia Sandu a ţinut să precizeze că Partidul Acțiune și Solidaritate nu va face o coaliție nici până și nici după alegeri cu Partidul Democrat, pentru că PDM demonstrează că este un partid antieuropean.

“Vreau să reiterez că PAS nu va face o coaliție nici până și nici după alegeri cu Partidul Democrat, pentru că PDM demonstrează că este un partid antieuropean. În al doilea rând, PDM este un partid de stânga, or Vlad Plahotniuc este vicepreședintele internaționalei socialiste. Deci, împărtăşiţi cu Dodon aceeaşi ideologie”, a menţionat Maia Sandu.

La rândul său, Andrian Candu a declarat că formaţiunea sa nu este de stânga, ci una de centru. “Dacă aţi fi făcut oanaliză, aţi fi putut vedea că în 25 de ani de existenţă, PDM niciodată nu a făcut o coaliţie de stânga. Întotdeauna a făcut coaliţii de dreapta. Şi dvs aţi fost numită ministru cu votul meu şi al colegilor mei de partid”, a spus Cnadu.

Mai mult, fruntaşul PDM a spus că şi la alegerile prezidenţiale Maia Sandu a fost susţinută de democraţi, inclusiv de el personal, chiar dacă în familie a avut dezbateri foarte aprinse, întrucât o parte din familia sa nu a vrut s-o voteze”.

Totuşi, potrivit lui Candu, PDM speră că va găsi un compromis în 2018, atunci când după alegeri parlamentare vor trebui să se aşeze la anumite discuţii.

“Închipuiţi-vă că în viitorul Parlament vor fi trei partide. PSRM, PAS şi PDM. De noi o să depindă să găsim un anumit compromis, în aşa fel ca să formăm un guvern proeuropean şi să ţinem departe socialiştii şi să nu întoarcem ţara spre Federaţia Rusă”, a spus Candu.

“Dle Candu, tot ce faceţi dvs este profund antieuropean şi antidemocratic. Construiţi un sistem autoritar, hărţuiţi oamenii din ţara aceasta, pe cei care nu vor să se supună regimului, care îndrăznesc să nu se înscrie în rândul PDM. Nu aveţi nicio treabă cu valorile europene. O să faceţi coaliţie cu socialiştii cu care aţi votat sistemul mixt şi pentru care aţi făcut campanie electorală”, a răspuns Maia Sandu.

Ea a precizat că PAS nu va face coaliţie cu PDM, pentru că acesta este “un pericol pentru procesul de integrare a RM” şi pentru că vrea să înrădăcineze ţara într-o zonă gri pentru un termen foarte îndelungat.

“Dacă rămânem cu această guvernare, noi riscăm să ţinem RM încă 15-20 de ani în această zonă gri. Noi vă considerăm la fel de toxici ca pe socialişti”, a adăugat Maia Sandu.

În final, lidera PAS a declarat că formaţiunea sa a demonstrat o dată că este una puternică, iar după ce se va mobiliza va reuşi să guverneze ţara şi fără PDM.

Am demonstrat o dată că suntem puternici, o să reuşim să ne mobilizăm şi vom demonstra încă o dată şi o să putem să guvernăm ţara fără dvs, inclusiv cu votul oamenilor cumsecade din PDM. Dle Candu, dacă sunteţi atât de buni, guvernaţi ţara cum trebuie şi atunci o să vă voteze oamenii”, a menţionat politiciana.

“Aceasta încercăm să facem “, a replicat Andrian Candu. “Atunci de ce umblaţi şi cerşiţi de la noi coaliţii?”, a răspuns lidera PAS.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.