Dorin Chirtoacă: Greceanîi nu candidează de bunăvoie, dar ca să evite răspunderea penală

Candidatul PL la primăria capitalei, Dorin Chirtoacă, a invitat-o pe rivala sa din turul II al alegerilor locale, socialista Zinaida Greceanîi, la o dezbatere despre transportul public la sediu RTEC. Aceasta însă nu a venit și a organizat o conferință de presă la Parcul de Autobuze.

Fără oponent pentru dezbatere, Chirtoacă a declarat că absența Zinaidei Greceanîi demonstrează faptul că socialiștii nu au soluții pentru Chișinău. El a numit-o pe fosta șefă a guvernului ”găină de bodaproste” și a spus că ea nu candidează de bunăvoie. Potrivit lui, socialista doar ”ascultă indicații” pentru a evita răspunderea penală pentru privatizarea fabricii de vin din Cojușna și pentru creditul de peste 100 de milioane de lei care nu a fost întors la BEM.

În ceea ce privește transportul public din capitală, Chirtoacă a spus că proiectul de asamblare al troleibuzelor în Chișinău rămâne un exemplu promovat de BERD și în alte țări. Potrivit lui, costul unui astfel de troleibuz este de 149,000 de euro, pe când unul cumpărat la ”poarta uzinei” în Belarus ar costa 162,000 de euro. Liberalul a spus că, anual, vor fi asamblate 20-30 de troleibuze până la înnoirea completă a parcului, după care va începe exportul de troleibuze asamblate la Chișinău.

De asemenea, Chirtoacă a spus că vehiculele vor fi dotate cu GPS pentru a asigura respectarea orarului de circulație. În ceea ce privește extinderea rețelei de troleibuze, actualul primar a explicat că ar fi prea scump de extins rețeaua de cabluri de contact, care ar costa sute de mii de euro pentru un kilometru. În schimb, el a propus achiziționarea unor pachete de baterii speciale, care costă aproximativ 20,000 de mii de euro și ar permite troleibuzelor să circule fără fir până la 50-100 km.

Totodată, liberalul a subliniat că are nevoie de sprijinul guvernului și al Parlamentului pentru adoptarea unor legi care să permită demolarea rapidă a clădirilor ilegale, creearea unei benzi speciale pentru transportul public și ridicarea mașinilor parcate ilegal.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.