Moldovenii din Germania vor beneficia de pensii şi prestaţii sociale. Acordul în domeniul securității sociale dintre cele două ţări, în Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Germania vor beneficia de pensii și prestații sociale din acest stat. Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Republica Federală Germania în domeniul securității sociale. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie ratificat de parlamentele celor două ţări.

Potrivit autorilor, documentul a fost semnat la 12 ianuarie curent, la Chișinău și are drept scop asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaș, pensii de dizabilitate determinată de boli obișnuite, pensii și indemnizații de dizabilitate determinată de accidente de muncă și boli profesionale. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor fi asigurați cu prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Potrivit prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens, legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Germania vor calcula și achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

Republica Moldova a semnat 11 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia şi Lituania.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...