12:59:56 25.04.2024
Stiri

DECIZIE la Guvern: Cetățenii vor putea aduce cu mașina mărfuri în valoare de 300 de euro fără a plăti taxe la vamă, iar cu avionul sau vaporul - mărfuri de 430 de euro

Economie 04.10.2017 16:15 Vizualizări5015 Autor: Ziarul National
DECIZIE la Guvern: Cetățenii vor putea aduce cu mașina mărfuri în valoare de 300 de euro fără a plăti taxe la vamă, iar cu avionul sau vaporul - mărfuri de 430 de euro


Guvernul a revenit, printr-o decizie aprobată astăzi, la limita de 300 de euro pentru pentru mărfurile introduse de călători care folosesc transportul terestru, fără a plăti taxe la vamă.

Această limită este mai mare în cazul mărfurilor aduse în R. Moldova cu avionul sau pe cale maritimă - 430 de euro.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a explicat faptul că s-a renunțat la inițiativa, aprobată în mai curent, cu privire la creșterea acestei limite până la 800 de euro, fiindcă „în buget se va forma o gaură de 700 de milioane de lei pentru care nu avem acoperire”.

Aceeași decizie a Guvernului care se referă la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în partea ce ţine de realizarea obiectivelor politicii fiscale şi vamale pentru anul 2018 prevede că nu numai proprietarii imobilelor cu valoarea mai mare de 1,5 milioane de lei vor plăti impozit pe avere, ci și cei care dețin mașini cu valoare de 1,5 milioane de lei. Totodată, s-a renunțat la suprafața de 120 de metri pătrați de locuință pentru cei care urmează să plătească impozitul pe avere, fiind vorba doar de valoarea imobilelor.

Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor mai prevede majorarea tranșelor de venit impozabile, precum și mărirea scutirii anuale personale și scutirii anuale pentru persoanele întreţinute, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2018.

Totodată, în vederea diminuării fenomenului de evaziune fiscală, va fi necesară utilizarea obligatorie a facturii fiscale electronice de către anumite categorii de agenți economici și de către subiecții impozabili care efectuează livrări impozabile în cadrul achizițiilor publice.

Politica-bugetar fiscală mai prevede și majorarea cotelor accizelor pentru produsele petroliere, de tutun și alcool, prin ajustarea la rata inflației prognozată pentru anul 2020 și stabilirea acestora pentru o perioadă de trei ani.



Principalele amendamente de ordin vamal se referă la anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free, aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară, măsură ce va fi aplicată începând cu 1 iulie 2018. Deținătorii de licență în domeniu, valabilă la data intrării în vigoare a legii, urmează să-și continue activitatea până la expirarea acesteia.

Politica fiscală și vamală pentru anul 2018 urmează să fie adoptată de către Parlament.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md