UE și CoE vor investi peste 2 milioane de euro pentru eficientizarea instituțiilor de drept din Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană și Consiliul Europei vor investi în următorii trei ani peste două milioane de euro în proiecte menite să crească independența instituțiilor de drept din Republica Moldova, comunică europalibera.org. Potrivit sursei citate, instituțiile vizate sunt CNA, Procuratura Generală, Ministerul Finanțelor sau Serviciul Fiscal de Stat, precum și agențiile nou formate.

Șeful Direcţiei Acțiune contra crimei, din cadrul Consiliului Europei, Ivan Koedjikov, într-un interviu pentru sursa citată opinează că „este foarte important ca atitudinea oamenilor față de corupție să se schimbe”.

„Atunci când veţi avea instituţii eficiente care să lupte cu fenomenul corupţiei, vor fi create şi premise pentru ca politicienii şi funcţionarii să nu pretindă la banul public”, susține Koedjikov.

Potrivit lui, un funcţionar care ştie că riscă să fie prins, va încerca să nu se implice în acte de corupţie. Acelaşi lucru este valabil şi pentru politicieni.

În aceiași ordine de idei, funcționarul a dezaprobat aplicarea selectivă a legislației, deoarece, potrivit lui, acest lucru subminează încrederea cetățenilor în justiție.

„Fără aplicarea corectă a legii nu se poate vorbi despre respectarea drepturilor omului. Este foarte important ca legea să se aplice egal, să nu existe impunitate pentru cel care o încalcă, indiferent dacă sunt politicieni, funcționari sau au legături cu politicul”, a conchis Koedjikov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...