Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ex-ministru al Apărării: Din cauza…

Ex-ministru al Apărării: Din cauza lui Dodon, Armata Națională a pierdut 12 milioane de dolari

Președintele ales, Igor Dodon a declarat recent că  în ultimii 9 ani armata a fost practic uitată, iar militarii lipsiți de garanțiile sociale care li se cuvin. Totodată, Dodon a menționat ar fi nevoie de reformat cardinal Ministerul Apărării, iar în fruntea acestuia trebuie să fie un profesionist în domeniul militar, o persoană integră și un patriot al ţării sale”. 

În acest context, până la sfârșitul săptămânii, voi semna o inițiativă legislativă prezidențială cu privire la revenirea la pachetul social pentru militari. Sunt și alte inițiative și propuneri care le voi prezenta în curând pentru a motiva militarii și pune în valoare Armata Națională”, a spus Dodon.

Pe de altă parte, ex- ministrul Apărării, Anatol Șalaru a calificat aceste declarații ale lui Igor Dodon drept populism ieftin”. Șalaru a subliniat că aceste pachete nu sunt suficiente pentru a readuce încrederea încrederea ofițerilor și militarilor în organismul militar.

Încă de la venirea sa în funcția de președinte, Igor Dodon a avut ca obiectiv decuplarea Armatei Naționale de partenerii din NATO și UE. Dovadă în acest sens stau oprirea militarilor moldoveni de la aplicațiile internaționale. Așa zisa reformă pe care și-o dorește Igor Dodon este de fapt distrugerea armatei, transformarea ei într-o structură incapabilă sa răspundă provocărilor regionale și în special amenințărilor ruse care vin din Transnistria. Intenția lui Igor Dodon este un populism ieftin. Pachetul social este necesar, dar nu suficient. Doar pachetul social nu va readuce încrederea ofițerilor și militarilor în organismul militar. Este necesar ca salariile militarilor noștri sa fie cel puțin dublate. Măcar pana la nivelul celor din MAI. Pachetul social este doar o momeală aruncată de Dodon Armatei Naționale. Dodon ar face mai bine sa permită Armatei Naționale sa se pregătească alături de camarazii lor din Europa. Din cauza acțiunilor sale, Armata Națională a pierdut 12 milioane de dolari”, a spus Șalaru.

Amintim că  pe 12 septembrie curent, Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), a anunțat  că membrii coaliției de guvernare au decis să propună candidatura lui Eugen Sturza, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova,  la funcția de ministrul al Apărării.

Curând după aceasta, Igor Dodon a anunțat  că a semnat o scrisoare în care recomandă Guvernului să-l înainteze pe Victor Gaiciuc la funcția de ministru al Apărării. Gaiciuc este originar din satul Pepeni și a îndeplinit funcția de ministru al apărării al R. Moldova în perioada 19 aprilie 2001 – 15 octombrie 2004.

Ulterior, Pavel Filip a criticat acțiunile lui Igor Dodon și spus că va înainta repetat candidatura lui Sturza pentru funcția de ministru al Apărării. Astfel, Guvernul a aprobat , într-o ședință specială, o decizie care se referă la sesizarea Curții Constituționale pe acest caz. Curtea a concluzionat că Președintele R. Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia.