(doc) Igor Dodon, declarat vinovat pentru discriminarea persoanelor LGBT. Iată ce a decis Consiliul Nedescriminării

collage

În baza declarațiilor discriminatorii ale lui Igor Dodon, în cadrul emisiunilor de la posturile de televiziune Pro TV și Accent TV, comunitatea LGBT a scris o plângere pe numele acestuia către Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității (CPEDAE). În urma deliberării cu ușile închise, membrii Consiliului l-au găsit vinovat pe președintele Igor Dodon cu privire la discriminare și instigare pe criteriu de orientare sexuală.

Membrii comunității LGBT, Angeia Frolov, Artiom Zarvadovschi și Anastasia Danilova au folosit drept probe declarațiile lui Igor Dodon la emisiunile de la PRO TV și Accent TV.

# La data de 12.05.2017 în timpul emisiunii „În profunzime cu Lorena Bogza” la postul de televiziune PRO TV, dl lgor Dodon, Președintele Republicii Moldova a declarat următoarele: „Este foarte greu să fii președintele tuturor. Asăzi am avut întrevedere cu partenerii cu 30 și ceva, 40 de ambasadori, UE, CSI, SUA, China și cineva din ambasadorii țărilor membre UE mi-a spus. „Uite, peste o săptămână, două, vor fi niște proteste sau niște marșuri a minorităților sexuale in Chișinău”. Păi probabil n-o să pot să-i reprezint nici acum, adică sunt sigur că n-o să-i pot să-i reprezint niciodată pe astfel de categorie. Ei toți sunt cetățeni ai Republicii Moldova”.

#În data de 20.06.2017 la emisiunea „персональный акцент” la postul de televiziune Accent TV, lgor Dodon, Președintele Republicii Moldova a declarat următoarele: Referitor la ceea ce a spus doamna, ca să fim reprezentanți la tot poporul, eu niciodată nu am încercat să divizez, dar sunt anumite principii, anumite categorii, anumite lucruri pe care eu nu le voi susține niciodată. Sunt patru lucruri principale care pentru mine nu pot fi negociate și discutate: 1) Aceasta ține de statalitatea Republicii Moldova (…); 2) eu sunt adeptul neutralității; (3) eu sunt adept al valorilor noastre creștine. Da, sunt și alte culturi religioase, noi trebuie să-i respectăm absolut pe toți, dar 98 la sutd sunt creștini ortodocși și lucrul ăsta … eu sunt categoric împotrivă, dacă va încerca cineva să spună, uite, haideți să înregistrăm minoritățile sexuale și așa mai departe. De aceea, cei care sunt pentru lichidarea bisericii, cei care sunt pentru inregistrarea minorităților sexuale, mă scuzați, dar eu nu voi fi reprezentantul d-stră și nu pot fi președintete d-stră”.

Petiționarii susțin că astfel de declarații ale unui președinte de țară sunt discrminatorii, instigă la ură, discriminare și dezbinare socială și nu trebuie să fie admise.

Prin urmare, Aparatul Președintelui Republicii Moldova nu a identificat nicio încălcare legislativă în privința declarațiilor lui Igor Dodon.

„În partea ce ține de declarațiile făcute de către Președintele Republicii Moldova în cadrul emisiunilor televizate, ținem să specificăm că, în temeiul Legii cu privire la libertatea de exprimare, șeful statului și-a exprimat opinia. Totodată, aspectul pretinsei instigări la discriminare, care constă în îndemnare și incitare la ură, este fictiv, întrucât lipsesc acțiunile care s-ar încadra în definția discriminării”.

De asemenea, conform art. 8 din legea menționată ,,nu poate fi intentată o acțiune cu privire la defăimare pentru declarația făcută de către Președintele Republicii Moldova și deputații în Parlament în exercitarea mandatului„.

Așadar, din materialele dosarului depus, membrii Consiliului au emis următoarele recomandări:

#1. Faptele constatate reprezintă instigare la discriminare pe criteriu de orientare sexuală;

#2. Consiliul recomandă Presedintelui Republicii Moldova lgor Dodon, să aducă scuze publice pentru afirmațiile discriminatorii și instigatoare la discriminare pe criteriul de orientare sexuală;

#3. Consiliul recomandă Președintelui Republicii Moldova lgor Dodon, să dea dovadă de mai multă responsabilitate în pozițiile sale publice și să se abține de la derclarații discriminatorii și intrigatoare la ură.

„În caz că Igor Dodon nu va prezenta scuze publice, îl vom  acționa în judecată”, ne-a declarat membra comunității LGBT, Angelica Frolova.

Decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității

Decizia Aparatului Președintelui Republicii Moldova

Igor Dodon 73 17.Output by on Scribd

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente