Platforma DA solicită referendum legislativ pe subiectul votului mixt

Platforma Demnitate și Adevăr solicită Parlamentului ca în termen de 15 zile să stabilească data unui referendum legislativ pe subiectul deciziei de modificare a sistemului electoral, privind modalitatea de alegere a deputaților.

Liderul PPDA Andrei Năstase a declarat astăzi la o conferinţă de presă că, în urma modificării Codului Electoral,  a fost încălcat principiul de bază al procesului electoral – reprezentativitatea.

Aceasta pentru că jumătate dintre deputații viitorului Parlament pot fi aleși de o simplă minoritate, iar sute de mii de cetățeni riscă să rămână fără reprezentare în cadrul organului suprem legislativ, chiar dacă vor participa la alegeri.

În plus, politicianul a menţionat că printre riscurile generate de modificările electorale, în special în ceea ce ține de circumscripțiile uninominale, figurează manipularea și influențarea rezultatului votului în favoarea propriilor candidați, utilizarea resurselor administrative, coruperea alegătorilor sau șantajul candidaților partidelor de opoziție .

În acest context, cerem Parlamentului să stabilească în decurs de 15 zile, în conformitate cu cerințele Codului Electoral, data unui referendum legislativ pe subiectul anulării legii privind modificarea Codului electoral, adoptată la 20 iulie 2017”, a menţionat Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA a cerut aplicarea art. 2 din Constituția Republicii Moldova, care prevede că Suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, precum și a art. 75 din Legea Supremă, care stipulează că cele mai importante probleme ale societății și ale statului sunt supuse referendumului.

Totodată, formaţiunea a solicitat ca Instituția Publică „Teleradio-Moldova”, finanțată din banii contribuabililor, să reflecte echidistant și imparțial tema referendumului privind anularea votului mixt și să asigure suficient timp de antenă pentru dezbateri, cu participarea tuturor părților implicate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.