23:37:40 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Poliția de la Chișinău și „Europol” anunță o LOVITURĂ DURĂ dată lumii criminale din R. Moldova: De la răpiri de persoane, jafuri și estorcări de bani, la droguri cumpărate din Maroc și duse în Rusia

Social 04.10.2017 12:20 Vizualizări4302 Autor: Ziarul National


O grupare criminală condusă de un cetățean al R. Moldova a fost „decapitată” de oamenii legii care au conlucrat în acest caz cu „Europol”.

Gruparea, condusă de Oleg Pruteanu, alias „Borman”, își desfășura activitatea pe teritoriul mai multor state din UE, R. Moldova și Federația Rusă, iar în ultimul timp era specializată în livrarea drogurilor, procurate în Spania de la anumiți cetățeni marocani, spre Federația Rusă.

Membrii grupării sunt cetățeni ai mai multor state. Aceștia procurau, în Spania, hașiș la prețul de 800 - 1 200 de euro kilogramul, iar în Federația Rusă îl vindeau cu cel puțin 2 500 de euro. Veniturile grupării ar depăși un milion de euro din această „afacere”.

Mai întâi, aceștia scoteau prin contrabandă din R. Moldova sume care începeau de la 50 de mii de euro, mergeau în Germania de unde cumpărau mașini și le reutilau, ajungeau în Spania unde camuflau drogurile în rezervoarele sau caroseriile automobilelor, apoi tranzitau Franța și țările baltice pentru a ajunge în Federația Rusă.

Într-o perioadă, membrii grupării tranzitau și teritoriul R. Moldova pentru a livra drogurile în Rusia, o parte dintre care era lăsată și aici pentru a fi vândută.

Procurorul de caz Lilian Bacalâm a anunțat, astăzi, într-o conferință de presă, că pe 1 octombrie curent au fost reținuți, la Chișinău, liderul grupării Oleg Pruteanu și alți trei membri ai acesteia cu vârste între 26 și 45 de ani.

Deși nu aveau niciun loc de muncă oficial, toți cei reținuți locuiesc în imobile de lux și conduc mașini de milioane de lei. Procurorii anunță că acestea urmează a fi sechestrate.

Șeful Inspectoratului Național de Investigații, Ion Echimov, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că gruparea criminală „Borman” a început să funcționeze în R. Moldova în anul 2000, fiind specializată în răpiri de persoane, jafuri și furturi. Aceasta era condusă de Ghenadie Flocea și Oleg Pruteanu, cunoscuți ca „frații Borman”.

După ce oamenii legii din R. Moldova le-ar fi luat urma, cei doi au plecat în Spania, unde au creat și acolo o grupare care se ocupa cu aceleași crime, plus estorcări de bani. Flocea a fost reținut în Spania, împreună cu mai mulți membrii ai grupării, și a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

După aceasta, gruparea rămasă pe mâna lui Pruteanu s-a reorientat și a început afacerile ilegale cu drogurile.

În cadrul perchezițiilor de la Chișinău, oamenii legii au găsit arme și muniții, bijuterii prețioase în cantități mari, dar și mijloace moderne de comunicare cifrată.

Dacă vor fi găsiți vinovați, liderul și membrii grupării criminale „Borman” riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md