Cum luptă autoritățile cu abuzurile sexuale asupra copiilor. Diacov: „Dacă nu ar fi mediatizate, noi am crede că totul e bine și frumos”

1563095

În urma unui reportaj difuzat la Pro TV, unde la un gimnaziu internat din Chișinău un minor a fost abuzat sexual de un om de afaceri de 40 ani, în cadrul Parlamentului au avut loc audieri publice cu privire la acest subiect.

În cadrul ședinței deputatul Vladimir Hotineanu a spus ,,Parcă în Republica noastră sunt și centre de plasament pentru persoanele care au suferit violențe, parcă avem și legi care ar proteja copii, dar nu lucrează nimic. De ce acest om de afaceri intra, cu acordul directorului instituției de învățământ,  și ieșea când dorea?”.

La fel, nu este clar care Minister și ce sarcini are.  Avem doi responsabili care ar trebui să monitorizeze cazurile minorilor abuzați,  pe de o parte Ministerul Educației și Protecției Sociale, iar pe de altă parte Ministerul Învățământului și Organizațiile non-guvernamentale care se ocupă cu minorii ce au fost abuzați. Fiecare Minister face ping-pong și spune că nu știe exact cu ce ar trebui să se ocupe.

Pentru a soluționa această dilemă Rodica Josanu, din partea Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, spune ,,Noi dorim să desemnăm o persoană coordonatoare care va urmări toate cazurile de violență asupra tinerilor și la o anumită perioadă vom discuta cu ea și vom decide ce soluții pot fi implimentate. Anual înregistrăm 10 000 cazuri de cazuri de violență dintre care semestrial se înregistrează 25 cazuri de abuz sexual. La fel, noi oferim asistența psihologului, încercăm să le asigurăm incluziunea socilă copiilor abuzați, dar noi nu monitorizăm Centrele de Plasament și nu putem constata, dacă sunt mai multe cazuri.

22243639_1603350929729572_931599092_o

Eu aud azi termeni ca noțiuni, sarcini, caiete,  proiecte, dar copii rămân în continuare a fi abuzați sexual”, a mai spus Hotineanu.

Deputatul Dumitru Diacov a menționat că „Dacă acest caz nu ar fi fost mediatizat, noi credeam în continuare că e bine și frumos. Funcționarii primesc bani, dar nu se ocupă de rezolvarea acestei probleme. Este problema Statului Republica Moldova.

În cadrul audierii s-a propus realizarea unui sitem informațional comun, unde vor fi incluse toate cazurile de abuz față de copii pentru a putea monitoriza acești minori și după 18 ani. La fel, această bază de date va putea fi accesată de instituțiile responsabile.

 

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente