08:26:25 29.03.2024
Stiri

„UE+3”: Noul format pe care Ucraina, Georgia și R. Moldova îi va propune astăzi Bruxellesului. Ce presupune reformarea Parteneriatului Estic

Politică 04.10.2017 10:54 Vizualizări1717 Autor: Ziarul National
„UE+3”: Noul format pe care Ucraina, Georgia și R. Moldova îi va propune astăzi Bruxellesului. Ce presupune reformarea Parteneriatului Estic Libertatea Cuvântului
Ivanna Klimpuș-Țințadze


Ucraina, Georgia și R. Moldova au convenit asupra unei poziții comune cu privire la reformarea formatului Parteneriatului Estic și au gata să-l prezinte astăzi, 4 octombrie, Uniunii Europene.

„Țările care sunt cele mai avansate la capitolul integrarea în UE și au ambiții europene au convenit deja asupra poziției lor privind schimbarea formatului Parteneriatului Estic și mâine îl vom prezenta“, a declarat ieri Ivanna Klimpuș-Țințadze, vicepremierul ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-atlantică, în cadrul conferinței Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic din Ucraina.

„Noi oferim un format adâncit pentru țările care susțin dorința integrarii europene – un fel de UE + 3. În primul rând, noul format ar trebui să menționeze deschiderea ușilor UE către aceste țări. De asemenea, formatul ar trebui să includă eliminarea tarifelor de roaming și majorarea cotei pentru studenți și stagii de pregatire pentru funcționarii publici atât în UE, cât și în institutiile UE, unificarea serviciilor poștale, precum și aderarea treptată la piața comuna de energie”, a spus oficialul ucrainean, citat de „Adevărul european”.

Klimpuș-Țințadze a precizat că acest format ar trebui să includă și o componentă de securitate, „având în vedere importanța acestei probleme și pentru noi, și pentru R. Moldova, și pentru Georgia“.

„Vom organiza consultări cu colegii noștri europeni, ca aceste propuneri sa fie luate în considerare în declarația următorului summit al Parteneriatului Estic“, a adăugat oficialul din Ucraina.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md