19:02:24 25.04.2024
Stiri

Europarlamentarul Andi Cristea INSISTĂ ca UE să acorde cele 100 de MILIOANE de euro Chişinăului şi îi îndeamnă pe reprezentanţii PPE şi ALDE să susţină ancorarea a R. Moldova în spațiul valorilor europene

Politică 04.10.2017 09:31 Vizualizări2594 Autor: Ziarul National
Europarlamentarul Andi Cristea INSISTĂ ca UE să acorde cele 100 de MILIOANE de euro Chişinăului şi îi îndeamnă pe reprezentanţii PPE şi ALDE să susţină ancorarea a R. Moldova în spațiul valorilor europene


Europarlamentarul Andi Cristea consideră că reprezentanţii Partidului Popular European, dar şi cei din ALDE, care se opun ca R. Moldova să primească ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE, „trăiesc într-o dimensiune strict teoretică” şi nu conştientizează acest lucru „ar scufunda R. Moldova în apele tulburi ale vecinătății estice”.

„Cu toții așteptăm reforme de la Chișinău, însă am senzația că unii din colegii mei de la alte familii politice trăiesc într-o dimensiune strict teoretică, pentru că ai nevoie de trei lucruri ca să faci reforme. În primul rând, ai nevoie de stabilitate, ai nevoie de voință politică și ai nevoie de bani. Ar fi o greșeală majoră să considerăm situația actuală de stabilitate ca fiind un dat și să omorâm pacientul ca să reușim operația. PPE a făcut chestiunea asta cu „succes” în Macedonia”, a declarat Cristea într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia europarlamentarului, actuala guvernare de la Chişinău a reuşit într-o perioadă scurtă să stabilizeze lucrurile.

„Amintiți-vă cum arăta Moldova în 2015. Volatilitate politică, economică, socială, șase prim-miniștri în decurs de 14 luni, scandalul miliardului furat ș.a.m.d. Ei bine, voința politică eu cred că este prezentă la Chișinău în Guvernul Filip, în cadrul PD-ului. Mă gândesc la Acordul cu FMI, care a fost semnat; la Foaia de parcurs cu UE, care a fost îndeplinită; Acordurile de Asociere se implementează; în relația cu Federația Rusă au dovedit curaj. Bani? Am avut trei dezbateri într-un an de zile în cadrul Parlamentului European cu privire la Moldova și acordarea ajutorului de o sută de milioane de euro și vă spun ceva: în Ucraina am dat câteva miliarde de euro și a fost consens. Eu nu înțeleg: cum poți să te declari susținător al apropierii R. Moldova de spațiul european și să ceri tu ca politician european responsabil sistarea sau suspendarea finanțării europene pentru Chișinău?”, a subliniat Andi Cristea.

Sursa citată a mai spus că anterior, când la guvernare erau reprezentanţii mai multor partide, Parlamentul European vorbea pe o singură voce despre R. Moldova.

„La momentul acesta însă diviziunile și certurile dintre partidele proeuropene din Moldova sunt din ce în ce mai mult reflectate în Legislativul European. Socialiștii și democrații europeni sprijină PD cu o atitudine critică când e necesar, însă ei rămân un partener al nostru și îi vom sprijini pe viitor. PPE are o atitudine clasică de opoziție, urmând, în general, poziționările Maiei Sandu. ALDE, mă refer la liberalii și democrații europeni, sunt frustrați că PL nu mai e la guvernare la Chișinău, iar primarul Chișinăului este în arest la domiciliu. Și pe cale de consecințe au devenit foarte critici în ultimele luni. Ei bine, acest lucru ar trebui să se schimbe, dacă vrem să devenim eficienți în sprijinirea R. Moldova. E necesar, cred eu, să fim uniți ca familii europene și să avem în vedere obiectivul strategic și comun al familiilor politice europene de ancorare a R. Moldova în spațiul valorilor europene”.

Pe finalul interviului, Cristea cheamă la unitate. „Dacă nu reușim să lucrăm împreună la nivel european și cădem în capcana poziționărilor strict tactice, politice ale familiilor noastre individuale, Moldova nu va progresa, iar noi ca politicieni europeni vom deveni ostatici ai luptelor politice interne de la Chișinău. Ori avem o viziune și ne-o asumăm cu toții, de la stânga europeană până la dreapta europeană, împreună cu prietenii și colegii noștri liberal-democrați europeni, fie spunem clar, cum a spus PPE, că vrem suspendarea finanțării pentru R. Moldova sau vrem reevaluarea Acordului de Asociere. Lucrurile astea mi se par foarte, foarte periculoase, pentru că ar scufunda Moldova în apele tulburi ale vecinătății estice și eu, personal, nu-mi doresc acest lucru”, a conchis europarlamentarul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md