ONG-urile din Moldova cer partenerilor de dezvoltare oprirea temporară a finanțării reformelor care nu produc rezultate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un grup de organizații nonguvernamentale solicită partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova să oprească temporar finanţarea reformelor care nu produc rezultate palpabile și durabile până în momentul în care acestea devin vizibile și să pună în aplicare articolul 18 al Acordului de Asociere RM-UE în vederea investigării infracțiunilor financiare care au afectat Republica Moldova şi sistemele financiare ale UE acum trei ani.

Într-un apel către comunitatea internațională, ONG-urile mai solicită să sancționeze persoanele vinovate de fraudele bancare din Republica Moldova și să mențină condamnarea deciziei de a schimba sistemul electoral, catalogând-o ca fiind antidemocratică și cu repercusiuni grave asupra pluralismului de partide și opinie

„Acum trei ani, întreaga economie, dar și societatea Republicii Moldova a fost zdruncinată de scandalurile legate de fraudele bancare și schemele de spălări enorme de bani. Autorităţile nu au realizat, deocamdată, nicio investigație credibilă în acest sens. Nici nu au informat în mod corespunzător societatea despre eforturile depuse pentru a aduce lumină în aceste dosare. După încercarea nereușită de a legaliza veniturile obţinute din aceste crime cu aşa-numita inițiativă de amnistie fiscală, guvernarea actuală a schimbat sistemul electoral în propriul beneficiu, ignorând interesele întregii populații. Sfidând protestele paşnice, care au erupt în 2017, autorităţile moldoveneşti au recurs la persecuţie, intimidare şi minciuni – prin furnizarea de informații „oficiale” false și încălcând drepturile fundamentale ale omului, în speță – libertatea la întrunire paşnică şi libertatea de exprimare”, se arată în apel.

De asemenea, ONG-urile semnatare fac trimitere la arestarea protestatarului Alexei Alexeev. „Arestarea lui Alexei Alexeev este cel mai recent eveniment în această succesiune îngrijorătoare de acțiuni. Poliția, politicienii care susțin guvernarea şi mass-media afiliată politic s-au implicat într-o campanie deschisă de dezinformare a populației în ceea ce privește protestele desfășurate în Chișinău şi au denigrat o persoană nevinovată. Afirmația, precum că A. Alexeev a încercat să intre în cordonul de poliţie cu microbuzul său este neîntemeiată. Camerele video care au captat scena din diverse direcții pot confirma acest lucru. În pofida acestui fapt, A. Alexeev mai este încă în stare de arest. Măsura preventivă a fost modificată săptămâna trecută în arest la domiciliu, lucru ce nu diminuează din nedreptatea a cărei victimă este această persoană”, se mai arată în apel.

Totodată, semnatarii apelului spun că „asistăm la un regres în ceea ce privește reforma în sectorul justiţiei. După ce au fost consumate fonduri impunătoare donate sau împrumutate de la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, guvernul reduce din transparenţă şi accesul la informaţie. Acum, pentru a supravieţui şi a menţine puterea, un guvern ilegitim şi nepopular aplică unicul instrument rămas – teama și intimidarea. Noi, subsemnații, reflectând o parte importantă a opiniei publice, am vorbit în mod repetat și am condamnat aceste abuzuri”.

În acest sens ONG+urile semnatare solicită partenerilor de dezvoltare să oprească temporar finanţarea reformelor care nu produc rezultate palpabile și durabile până în momentul în care acestea devin vizibile. Să sprijine acele domenii, în care există un astfel de angajament. Sprijinul financiar în orice sector trebuie să fie foarte clar condiţionat, să pună în aplicare articolul 18 al Acordului de Asociere RM-UE în vederea investigării infracțiunilor financiare care au afectat Republica Moldova şi sistemele financiare ale UE acum trei ani. Să emită sancţiuni personale celor responsabili, să mențină condamnarea deciziei de a schimba sistemul electoral, catalogând-o ca fiind antidemocratică și cu repercusiuni grave asupra pluralismului de partide și opinie şi să îndemne autoritățile actuale să readucă Republica Moldova pe făgașul democratic și să țină responsabile autoritățile pentru angajamentele asumate anterior.

Organizații semnatare sunt Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Centrul de Politici și Reforme, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul de Politici Publice, Transparency International Moldova, WatchDog.md.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...