''Ne menţinem relaţiile diplomatice cu Havana'', dar expulzările au fost decise ''din cauza incapacităţii Cubei de a lua măsuri corespunzătoare pentru a-i proteja pe diplomaţii noştri'' şi de ''a asigura echitatea'' în prezenţa diplomatică a celor două ţări, a declarat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-un comunicat.

Diplomaţii expulzaţi, a căror listă a fost transmisă marţi dimineaţa Ambasadei Cubei la Washington, au şapte zile la dispoziţie pentru a părăsi SUA, a declarat presei un înalt responsabil al Departamentului de Stat.

De la sfârşitul lui 2016 şi până în august anul acesta, 22 de diplomaţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat marţi, ''au suferit leziuni importante din cauza acestor atacuri'', îndeosebi pierderi de auz, vertij, dureri de cap, precum şi probleme cognitive, a indicat Departamentul. Cinci familii canadiene au fost de asemenea afectate. Ancheta nu a permis însă identificarea cauzei, a modului de acţiune sau a autorilor ''atacurilor''.

Măsurile luate de Administraţia lui Trump reprezintă o nouă lovitură pentru politica predecesorului său, Barack Obama, de reapropiere între SUA şi Cuba, foşti inamici din timpul Războiului Rece.