De 25 de ani Germania susţine Republica Moldova // INTERVIU

????????????????????????????????????

Ziua de 3 octombrie este deosebită nu numai pentru Germania, ci pentru întreaga Europă. Este Ziua Unificării Germaniei sau Ziua Unităţii Germane. Dar poate fi considerată şi ziua cînd a început un nou destin pentru bătrânul continent. Despre semnificaţia acestei zile, despre ajutorul pe care Germania îl oferă Republicii Moldova, precum şi despre situaţia din ţara sa şi  din UE ne vorbeşte Ambasadorul Exraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, doctor Julia MONAR.

Excelenţă, v-aţi început mandatul  de Ambasador al Germaniei în Republica Moldova într-un an semnificativ pentru relaţiile dintre ţările noastre, marcate de 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Germania.  Care sunt reperele agendei Dumneavoastră pe termen scurt şi mediu?

Este adevărat, Germania a fost unul din primele state care a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Moldova şi a deschis o ambasadă la Chişinău. Putem privi cu mândrie în urmă, având o diversitate de contacte stabile în domeniile politic, economic, cultural şi social. Pe termen scurt, sarcina mea principală este să susţin RM, împreună cu alte state membre ale UE, cu delegaţia UE, astfel încât Acordul de Asociere, intrat în vigoare în 2016, să fie implementat şi reformele necesare în acest sens să fie înfăptuite. Aici se impun, din punctul de vedere al Germaniei, în primul rând măsuri pentru un stat de drept mai bun, combaterea corupţiei, o justiţie şi o administraţie mai eficiente. Odată ce aceste reforme vor fi implementate, putem să conlucrăm mai strâns în toate domeniile, să susţinem dezvoltarea durabilă a economiei moldoveneşti, să pledăm în continuare pentru investiţii germane în Republica Moldova, care vor crea locuri calificate de muncă, atât de necesare aici.

După numărul de întreprinderi cu capital străin Germania ocupa locul 6, iar dupa volumul de investiţii – locul 5. Ce ar trebui să întreprindă ca ţara noastră sa fie în continuare atractivă pentru investitorii germani ?

Atât în comerţul extern, cât şi în investiţiile directe menţionate de dumneavoastră, Germania ocupă o poziţie în top 5. Domenii importante sunt sectorul automotive, producerea mobilei şi a textilelor, bineînţeles şi sectorul agricol. De fiecare dată când discut cu investitorii germani, care sunt de mai mult timp aici, îmi spun de fapt doar lucruri bune. Pentru investitorii noştri este importantă stabilitatea politică şi cea economică, un cadru juridic obligator şi eficient, instanţe de judecată independente şi funcţionale, forţe de muncă flexibile, bine pregătite şi care posedă mai multe limbi. Investitorii germani gândesc strategic şi pe termen lung: ei investesc nu doar pentru 2-3 ani, ci pentru 10 şi mai mult. Ei crează locuri de muncă stabile, investesc în pregătirea şi perfecţionarea angajaţilor, oferindu-le acestora şi membrilor familiilor lor o perspectivă concretă de a rămâne aici, de a nu părăsi ţara.

Asistenţa tehnică acordată Republicii Moldova prin Agenţia de Cooperare Internațională a Germaniei a inceput acum 23 de ani. Ce domenii le consideraţi prioritare pentru a fi susţinute în următorii ani ?

Cooperarea pentru dezvoltare a Republicii Federale Germania cu RM a început acum chiar 25 de ani. La sfârşitul anului 1992 au fost iniţiate primele proiecte în agricultură, printre altele în viticultură. Pe lângă Societatea pentru Cooperare Internaţională (GIZ) menţionată de dumneavoastră, mai există însă şi o altă instituţie germană semnificativă ce lucrează cu banii contribuabililor germani: Institutul de Credit pentru Reconstrucţii (KfW). Toate proiectele noastre urmăresc scopul de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale cetăţenilor Republicii Moldova. De aceea priorităţile noastre sunt aprovizionarea cu apă potabilă, înfiinţarea întreprinderilor cu capital străin şi crearea locurilor de muncă, dar şi instruirea profesională, pentru a califica specialiştii. În viitorul apropiat aceste priorităţi nu vor suferi careva schimbări.

Alegerile din Germania din 24 septembrie au fost aşteptate cu mare interes de întreaga Europă , deoarece ţara Dumnevoastră este o voce puternică, care poate marca politica europeană. Care vor fi reperele politicii externe ale Germaniei ?

Bineînţeles că încă nu pot vorbi din numele noului Guvern german, dat fiind faptul că negocierile de formare a unei coaliţii abia vor începe. În perioada mandatului Ministrului de externe în exerciţiu, al domnului Sigmar Gabriel, Germania se va implica în continuare pentru UE, pentru o politică europeană externă şi de securitate cu adevărat comună, precum şi pentru o Europă a cetăţenilor. Totodată Guvernul german va contribui la soluţionarea paşnică a nenumăratelor conflicte violente din lume, mai întâi de toate a celui din Siria, astfel fiind combătute şi cauzele imigrărilor. Am aplicat pentru un mandat nepermanent în Cosiliul de Securitate în cadrul ONU pentru perioada 2019-2020, pentru a putea astfel demonstra mai bine angajamentul nostru pentru pace, dreptate, inovaţie şi parteneriate.

În timpul campaniei electorale Angela Merkel declara că ,, alegerile din Franța și Olanda, în care partide proeuropene au învins candidați populiști, i-au schimbat perspectiva și a arătat că apartenența la UE este un punct forte pentru Germania”. Dar ce cred cetăţenii germani despre viitorul UE?

În ciuda tuturor schimbărilor ce au avut loc pe parcursul ultimilor ani în cadrul UE, majoritatea populaţiei germane are o părere favorabilă. În rândurile cetăţenilor încrederea în UE creşte actual şi tot mai mulţi conştientizează rolului acesteia. UE se bucură de un grad mai mare de acceptare în primul rând printre tineri.

Cetăţenii germani consideră că pentru un viitor de succes al UE, este important ca aceasta să caute mai intens dialogul cu cetăţenii săi.

Căderea Zidului Berlinului a avut un rol deosebit pentru destinul Europei. La distanţă de timp germanii cum percep acest eveniment ?

Făcând o restrospectivă asupra acestei zile istorice, merită a fi menţionate, în primul rând, succesele enorme pe care le atestă Republica Federală Germania şi cetăţenii săi, începând cu acea zi. Cu toate acestea sarcina dificilă a reunificării este un proces. Şi astăzi, 28 de ani de la Căderea Zidului, armonizarea dintre Germania de Est şi Germania de Vest nu este finalizată. Acest lucru este perceput astfel şi de către populaţie.

Oricum, important este că o mare parte a germanilor sunt satisfăcuţi de cursul de dezvoltare al ţării şi de „procesul de reintegrare“ de la unificare încoace. De aceea în privinţa tematicii căderii Zidului, predomină o părere pozitivă în Germania.

Anatol CACIUC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.