Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.10.2017

Octavian Calmîc: ” Atragerea unor investiții semnificative este imposibilă fără crearea unui climat de afaceri atrăgător și de o protecție a investițiilor”

Octavian Calmîc: ” Atragerea unor investiții semnificative este imposibilă fără crearea unui climat de afaceri atrăgător și de o protecție a investițiilor”

Atragerea în țară a unor investiții semnificative, idei inovatoare și tehnologii este în mare măsură imposibilă fără de a crea un climat de afaceri atrăgător și de o protecție a investițiilor. În acest sens, țara noastră trece printr-un proces cuprinzător de modernizare și reformare. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul săptămânii de afaceri ”Moldova Business Week 2017” (MBW), care se desfășoară la Chișinău în perioada 3 – 6 octombrie curent.
 
Prezentând celor circa 1000 de participanți din 20 de state climatul investițional al Republicii Moldova, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că Guvernul Republicii Moldova și-a propus o sarcină foarte clară - de a asigura dezvoltarea durabilă a țării, iar pentru aceasta Executivul și-a propus construirea unor economii sustenabile, a unor relații politice și sociale stabile care să reziste și să prevină crizele emergente și șocurile externe. ”Prin organizarea acestui forum dorim să inspirăm și împărtășim entuziasmul nostru pentru dezvoltarea Republicii Moldova și a potențialului său economic, prin oferirea companiilor străine a unui climat de afaceri atractiv cu o serie de facilități. Prin urmare, dacă doriți să obțineți acces la piețele europene și a Comunității Statelor Independente, să vă optimizați costurile operaționale, identificați forță de muncă calificată la salarii competitive, să vă relocați producerea, dar să rămâneți în continuare aproape de centrele de distribuție sau asamblare, Moldova este pregătită pentru a face față necesităților dumneavoastră”, a accentuat ministrul Economiei și Infrastructurii.
 
În context, Octavian Calmîc a specificat că pentru anii  2017-2020 se prognozează o creștere a PIB-ului național de 3,5%-4,5% anual, aceste prognoze având la bază dezvoltarea sectorului real al economiei, inclusiv prin atragerea investițiilor străine directe în economia națională, promovarea unei politici fiscale prudente şi implementarea reformelor menite să reducă cheltuielile publice ineficiente, asigurarea stabilității financiare prin menținerea ratei inflației la nivel redus şi stabilității cursului de schimb, promovarea mai intensă a exporturilor, dezvoltarea şi susținerea întreprinderilor din sectorul privat din partea statului prin simplificarea inițierii afacerilor, facilitarea fluxului de credite, înlăturarea barierelor neargumentate pentru comerț, continuarea reformelor structurale, etc.
 
”Atragerea investițiilor reprezintă o prioritate stabilită la nivel guvernamental, iar până în 2020, investițiile vor deveni un factor cheie pentru creșterea economică și, respectiv, consolidarea și diversificarea exporturilor moldovenești. Investițiile vor contribui la transformarea structurală și modernizarea Moldovei, în special prin crearea de noi locuri de muncă, care să permită tranziția resurselor de muncă la activități care generează o valoare adăugată mai mare și prin difuzarea de competențe și cunoștințe tehnologice pe piața muncii și în rândul companiilor locale”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.
 
În cadrul MBW, vicepremierul Octavian Calmîc a prezentat o nouă inițiativă al Guvernului pentru mediul de afaceri - un proiect conform căruia statul va oferi câte 40 000 de lei pentru fiecare loc de muncă creat companiilor care deschid minimum 100 de locuri de muncă și oferă salarii de cel puțin 75% din salariul mediu pe economie și numărul locurilor de muncă nu scade timp de trei ani. ”Acest proiect este viabil atât pentru companiile naționale, cât și cele care investesc în Republica Moldova. Proiectul va fi pus în aplicare începând cu anul 2018, în acest sens în bugetul de stat pentru anul viitor fiind planificate resurse financiare”, a accentuat ministrul Calmîc.
 

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc a menționat că existența proiectelor investiționale de importanță majoră și fluxul așteptat al investițiilor strategice noi, au contribuit ca Guvernul să întreprindă acțiuni suplimentare destinate protecției investitorilor. ”În context, a fost creat Consiliul pentru promovarea proiectelor de importanță națională, prezidat de către Prim-ministru, care are drept scop asigurarea realizării benefice în Republica Moldova a proiectelor investiționale de importanță națională, care influențează la economia țării și asigură o dezvoltare social-economică stabilă a Moldovei”, a punctat Octavian Calmîc.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus