Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.10.2017

Oportunități de investiții oferite de Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale în Republica Moldova au fost prezentate la Moldova Business Week 2017

Oportunități de investiții oferite de Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale în Republica Moldova au fost prezentate la Moldova Business Week 2017

Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei și Infrastructurii, a prezentat oportunitățile investiționale și climatul de afaceri oferit de Zonele Economice Libere (ZEL) și Parcurile Industriale companiilor autohtone și străine pentru dezvoltarea și lansarea unei afaceri în Republica Moldova, în cadrul  sesiunea I a săptămânii de afaceri ”Moldova Business Week 2017”, care se desfășoară la Chișinău, în perioada 3-6 octombrie curent.

Asigurarea protecției investițiilor și oferirea unui climat de afaceri atractiv cu o serie de facilități pentru potențialii investitori sunt prioritățile Guvernului Republicii Moldova, pentru dezvoltarea economiei naționale și siguranței în afaceri, a specificat Vitalie Iurcu, menționând că țara noastră trece printr-un proces cuprinzător de modernizare și reformare.

În acest sens, au fost adoptate mai multe legi privind reglementarea comerțului exterior, concurenței, protecția drepturilor de proprietate industrială etc. Un aspect important este faptul că normativele legislative sunt în concordanță cu cadrul juridic internațional, în special cu Uniunea Europeană (UE), prin asumarea angajamentelor DCFTA, parte a Acordului RM-UE,  care implică liberalizarea comerțului cu bunuri și servicii, libera circulație a forței de muncă, reducerea impozitelor, reducerea barierelor tehnice și netarifare, abolirea restricțiilor cantitative și armonizarea legislației moldovenești cu UE. În mod similar, Moldova are în prezent acorduri de liber schimb cu țările CSI, cu Turcia, care deschide noi oportunități și perspective pentru companiile care operează pe piața din Moldova. Din anul 2007, Republica Moldova este membră a CEFTA, care facilitează liberalizarea comerțului agricol cu ​​statele membre. De asemenea, recent au fost lansate negocieri privind semnarea Acordului de liber schimb cu China. Astfel, toate aceste acorduri de liber schimb oferă companiilor care operează în Moldova acces pe piețele UE, CEFTA și CSI, ceea ce reprezintă aproximativ 880 de milioane de potențiali consumatori, a specificat viceministrul Economiei și Infrastructurii.

Referindu-se la facilitățile oferite de zonele economice libere, Vitalie Iurcu a atras atenția asupra impozitul pe venitul pentru rezidenți, care constituie 50 la sută din rata stabilită în Republica Moldova, iar companiile cu investiții de 1 milion de dolari sunt scutite de impozitul pe venit timp de 3 ani și timp de 5 ani dacă investesc 5 milioane de dolari. De asemenea, mărfurile importate sau exportate din zonele economice libere sunt ​​scutite de taxe vamale, accize, se aplică o rată zero a taxei pe valoarea adăugată.

O altă platformă industrială cu o serie de oportunități este Parcul Industrial, care permite posibilitatea de a schimba gratuit destinația terenurilor agricole, dreptul de a privatiza terenul de stat pentru construcție la preț normativ, alocarea gratuită a bunurilor publice pentru a crea parcuri la discreția proprietarului și reducerea taxei anuale de închiriere sau a chiriei pană la 70 la sută.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu a estimat că aceste și alte facilități oferite mediului de afaceri creează un climat atractiv, sigur și favorabil pentru dezvoltarea activității investițională, realizarea unor noi proiecte competitive, noi oportunități, ce duc la creșterea volumului investițiilor, exportului, importului, și astfel, crearea unui număr mare de noi locuri de muncă și în rezultatul acestor performanțe economice o dezvoltare durabilă a țări.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus