În cadrul şedinţei urma să fie audiat cel de-al doilea presupus complice al lui Platon. El însă a declarat că va face mărturii doar după ce instanţa va admite lista cu probe din partea apărării care conţine mai multe înscrisuri, dar şi un număr de persoane care, în opinia lui, ar trebui să depună depoziţii în cadrul procesului. Avocatul inculpatului afirmă că aceştia ar combate învinuirea adusă de procurori.

„Odată ce aceste persoane cunosc împrejurările cazului, ele trebuie să fie audiate în acest proces. Unul dintre martorii pe care dumnealui îi invocă ar fi o rudă a judecătorului. De aceea rămâne la discreţia instanţei cum va pronunţa referitor la audierea acestui martor. În opinia clientului meu, acest martor va da declaraţii referitor la anumite împrejurări care confirmă nevinovăţia inculpatului”, afirmă avocatul Victor Mazniuc.

Unul dintre avocaţii lui Platon afirmă că, anterior, judecătoarea a fost selectată pentru examinarea dosarului lui Platon privind frauda de la BEM. Atunci, Moscalciuc a scris o declaraţie de abţinere, care a fost acceptată. În document, ea îşi motiva decizia prin faptul că fiul ei a activat în cadrul Moldindconbank, acolo unde afaceristul deţine acţiuni. Ulterior, pe masa judecătoarei a ajuns cea de-a doua cauză penală. Deşi Galina Moscalciuc a acţionat similar, declaraţia a fost respinsă. Apărătorul susţine că dosarul ar trebui să fie transmis unul alt judecător.

„Potrivit legii, dumneaei nu are dreptul în continuare să examineze cauza dată, deoarece o rudă este vizată direct în procesul dat. Dumneaei nu poate să acorde întrebări, deoarece îl vizează pe fiul ei şi în cazul dat este necesar de a-şi lua abţinere”, susţine avocatul Ion Creţu.

Totodată, în cadrul şedinţei unul dintre avocaţii lui Platon a solicitat ca dispozitivele care au fost depistate în celula lui Platon, cu ajutorul cărora acesta ar fi coordonat presupusa infracţiune, să fie cercetate. Solicitarea a fost însă respinsă, fapt care a trezit nemulţumirea apărătorilor. 

„La materialele cauzei penale nu este nicio descifrare a convorbirilor telefonice, nu este nicio dovadă că aceste telefoane, aceste mijloace tehnice, ar fi fost utilizate de Platon Veaceslav. De aceea şi s-a solicitat ca telefoanele date, mijloacele acestea tehnice, să fie cercetate, să vedem dacă funcţionează sau nu funcţionează, dacă este vreo informaţie că a telefonat, nu a telefonat. Doar simplul fapt de a invoca că au fost găsite nu demonstrează că a dat indicaţii cuiva”, a adăugat avocatul.

În şedinţă, avocaţii au cerut să fie efectuată şi expertiza semnăturilor de pe plicul în care s-au păstrat înregistrările audio şi video ale convorbirii dintre Platon şi mascaţii de la Pantera. Apărătorii susţin că materialele ar fi fost trucate şi substituite. O decizie în acest sens va fi luată la şedinţa următoare care va avea loc pe 5 octombrie. Tot atunci, va fi adoptată o hotărâre cu privire la lista probelor prezentată de presupusul complice al lui Platon.