Actualitate

Cele mai longevive femei din lume. Ce au în comun

 S-a lăsat de fumat la vârsta de 117 ani, pentru că îi slăbise vederea și nu mai putea aprinde țigara. Adevărul e că fuma doar două țigări pe zi, făcea sport (tenis, bicicletă) și mergea foarte mult pe jos.

Jeanne consuma câte 1 kg de ciocolată pe săptămână și iubea băuturile alcoolice. Totuşi motivul sănătății sale de fier (cum o spunea chiar ea) nu era sportul sau plimbările, ci atitudinea față de viață: “Dacă nu poți schimba ceva, nu merită să-ți fac griji pentru aceasta”.

Pe locul doi este Sarah Knauss (SUA) care a trăit 119 ani, 3 luni și 4 zile. Sarah nu a ținut niciodată dietă și cel mai mult în viaţă iubea ciocolata și nucile. Cu un an înainte de moartea sa (nu era bolnavă, a murit în somn), Sarah, într-un interviu, spunea care este secretul longevității ei: “Fii ocupat tot timpul, lucrează și nu-ți fă griji cu privire la vârsta pe care o ai”.

Despre Lucy Hanna (SUA) cea care se află pe locul trei nu se cunosc prea multe lucruri. Ea a trăit 117 ani, 248 zile.

Maria Luisa Meier (Canada) femeia care se află pe locul patru în acest top, a trăit 117 ani și 230 de zile. Ea adora vinul Portwein, ciocolata şi a renunțat la tutun la vârsta de 90 de ani.

Emma Morano (Italia, locul 6) – mânca puține fructe şi legume, în schimb consuma brandy și adora biscuiții. Emma îşi explica sănătatea prin faptul, că după divorțul din 1939, nu a mai alergat după bărbaț, trăia singură, în pace.

Iar Suzanne Mushatt Jones (SUA, 116 ani, locul 10) este cunoscută pentru faptul că în fiecare zi până la moarte, a mâncat bacon. Mult bacon.

Aţi observat ce lucruri au în comun?

Nu, nu mă refer la ciocolată sau alte alimente „dăunătoare”. Toate aceste femei au încercat să nu-şi refuze plăcerile.

În ultimii 40 de ani numărul oamenilor cu vârsta de peste 100 ani a crescut de 20 de ori. De exemplu, în Danemarca, în 1870 erau doar trei cetățeni cu vârsta de 100 ani, în anii 1950 – erau 20, iar astăzi există mai mult de 500 de cetățeni.

Potrivit estimărilor ONU, în 2015 în lume erau peste 500.000 de oameni cu vârsta de peste 100 de ani. În anul 2050, această cifră se va ridica la cel puțin 3,7 milioane.

Oamenii de știință au încercat de multe ori să găsească un algoritm sau un factor comun care-i unește pe cei mai longevivi oameni de pe planetă. Au găsit doar doi factori:

1. Aproape toți campionii – sunt femei.

2. Toate, fără excepție, nu au avut o greutate excesivă.

Alte particularități comune nu au fost găsite. Motivele de creștere, fără precedent, a oamenilor longevivi până la acest moment nu sunt cunoscute.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *