Majoritatea covârșitoare a moldovenilor este nemulțumită de veniturile financiare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 84% din moldoveni au declarat că pensia sau salariul „deloc nu este de ajuns”, în timp ce doar 0,4% s-au declarat mulțumiți de veniturile lunare. Totodată, numărul celora care au ales opțiunea „probabil nu este de ajuns” a fost de 12,3%, în timp ce 2,1% dintre respondenți au răspuns „nu știu”. Datele respective se conțin în sondajul de opinii cu tematica „Calitatea vieţii – probleme sociale”, prezentat astăzi de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Sondajul a mai relevant că 84,3% din respondenți nu s-au interesat din surse oficiale cât va constitui viitoarea pensie, procentajul celor care s-au interesat constituind 14%. În context, majoritatea covârșitoare a respondenților – 82,5% s-au declarat împotriva ridicării vârstei de pensionare, în timp ce doar 11,4% au
acceptat.

Respondenții au mai manifestat și o anumită neîncredere pentru fondurile private de pensii, cărora 56,6% din participanți nu le-ar fi achitat o parte de venituri pentru a-și asigura un trai decent la bătrânețe.

În același timp, 73,1% din participanții la sondaj consideră că actualul sistem de pensii, care a fost aprobat de conducerea țării, nu este egal pentru toți cetățenii și doar 7,2% apreciază invers.

Sondajul respectiv a fost efectuat pe un eșantion de 1 109 persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, în 13 regiuni geografice, care coincid cu unitățile administrativ teritoriale de până la revenirea la raioane.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...