PD nu susţine referendumul anti-Chirtoacă. Ghimpu, „şocat” să audă asta: Am dovezi că tot ce a avut loc împotriva lui Chirtoacă a fost cu sprijinul PD

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat din Moldova nu va susţine referendumul privind revocarea din funcţie a primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă. Despre aceasta a anunţat putătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, de la tribuna din sala de conferinţe a formaţiunii, chiar dacă cu doar câteva clipe înainte de aceasta, de la aceeaşi tribună liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc a vorbit inclusiv despre faptul că PD „nu va lupta împotriva partidelor de dreapta, nici până în campania electorală, nici în campania electorală”. De altă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat „şocat” să audă asta, pentru că, spune el, are „dovezi că tot ce a avut loc împotriva lui Chirtoacă a fost cu sprijinul PD”.

„Poziţia Partidului Democrat este foarte clară, din simplul motiv că această iniţiativă este nu doar a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, dar şi a preşedintelui ţării, domnul Igor Dodon, iniţiativă care nu are nimic cu doleanţele chişinăuienilor, iniţiativă care nu are nimic cu problemele reale ale oraşului Chişinău, iniţiativă care este una strict politică, strict electorală, şi în contextul dat, Partidul Democrat declară că nu participă la acest referendum nici într-o formă”, a menţionat Gămurari, precizând că acest lucru s-a discutat la şedinţa săptămânală a Partidului Democrat.

Întrebat despre acest lucru, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu s-a arătat şocat să audă aşa ceva, şi chiar a avut nevoie de un răgaz pentru a-şi adduce gândurile în ordine. „Am dovezi că tot ce a avut loc împotriva lui Chirtoacă a fost cu sprijinul PD, inclusiv votul consilierilor PD şi a partidului lui Leancă pentru stabilirea referendumului la 19 noiembrie. Cred că asta nu a fost făcut fără o înțelegere cu Plahotniuc”, a opinat Mihai Ghimpu în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul PL.

Totuşi, liderul liberal a salutat decizia, exprimându-şi speranţa că este „o decizie sinceră”, pentru că „acest referendum nu are sens”. „Era mai bine dacă PD nu dădea votul în CMC şi nu ajungeam la asta. Dar una e ce spui şi alta ce faci. În politica noastră merge mai mult că una spui şi alta faci”, a conchis Mihai Ghimpu.

Este de menţionat că un lucru aparent similar a avut loc în cadrul campaniei prezidenţiale de acum un an. Atunci, Vlad Plahotniuc şi Marian Lupu au anunţat despre retragerea candidatului PD la funcţia de preşedinte, susţinând-o oficial pe Maia Sandu. Totuşi, conducătorii PD din teritoriu îndemnau susţinătorii să voteze pentru candidatura lui Igor Dodon, iar toate resursele media controlate de Vlad Plahotniuc au făcut campanie politică împotriva Maiei Sandu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...