"Este un cadou pentru aniversarea lui Putin", a declarat opozantul rus după pronunţarea sentinţei, în timp ce preşedintele rus va sărbători sâmbătă împlinirea vârstei de 65 de ani.

"Bătrânului Putin îi era atât de teamă de manifestaţiile noastre în diverse regiuni încât a decis să îşi facă un mic cadou pentru aniversarea sa. Este mult mai liniştit", a adăugat el pe Twitter.

În campanie pentru a-l înfrunta pe Vladimir Putin la prezidenţialele din martie, Aleksei Navalnîi a fost reţinut mai multe ore vineri de poliţie în momentul în care se pregătea să plece la o manifestaţie, totuşi autorizată de autorităţi, la Nijni Novgorod, la 400 de kilometri est de Moscova.

Cu toate acestea, sâmbătă a mers la Orenburg, în Siberia, şi duminică la Arhanghelsk (nord-vest) pentru întâlniri cu simpatizanţii săi.

Ultima condamnare a lui Aleksei Navalnîi la pedeapsă cu detenţie administrativă a avut loc în iunie, când a fost închis 25 de zile pentru că a organizat o manifestaţie interzisă de autorităţi, la care însă au participat mulţi tineri şi s-a încheiat cu sute de arestări.

Această manifestaţie de la 12 iunie a fost precedată de alta, la 26 martie, marcată, de asemenea, de sute de arestări şi care i-a adus opozantului 15 zile de închisoare.

Viitorul său politic rămâne neclar, întrucât Comisia Electorală Centrală a decis în iunie că nu poate să se prezinte împotriva lui Vladimir Putin în martie 2018 din cauza unei condamnări, datând din februarie 2017, pentru deturnare de fonduri.