400 de euro lunar sau acoperirea a până la 50% din salariul brut. Moldovenii vor primi ajutor din partea Franţei la revenirea în ţară

bani11-640×360

Guvernul francez va susţine financiar moldovenii aflaţi legal în Franţa care vor decide să se întoarcă în Moldova. De asemenea, vor fi ajutaţi şi cei care se află ilegal. Partea franceză va veni cu susţinere în lansarea afacerilor, angajarea în câmpul muncii, formarea profesională etc. La fel sunt prevăzute măsuri de susţinere a tinerilor care îşi fac studiile în Franţa, ca aceştia să revină în ţară şi să pună în practică cunoştinţele acumulate.

Măsurile de reintegrare a moldovenilor reveniţi din Franţa se regăsesc într-un acord cadru, semnat astăzi, 2 octombrie, de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi cei ai Oficiului Francez pentru Imigrare şi Integrare (OFII), transmite IPN.

Viceministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Anastasia Oceretnâi, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că sunt prevăzute trei tipuri de ajutor. 

#Ajutorul pentru reintegrarea socială şi suport de reintegrare în familii se va oferi pentru o perioadă de cel mult şase luni şi va fi utilizat la achitarea unei părţi din chiria locuinţei, dotarea acesteia, taxe de înscriere la şcoală a copiilor etc. Sumele alocate de partea franceză vor fi de 400 de euro pentru un adult şi 300 de euro pentru un copil lunar.

#Al doilea tip de ajutor va fi oferit pentru reintegrarea în câmpul muncii. Suportul va fi acordat pentru un an de zile. Partea franceză va acoperi până la 50% din salariul brut prevăzut de contractul de muncă, iar după caz va fi asigurată şi formarea specializată a angajaţilor.

#Tipul trei de ajutor se referă la ajutorul pentru iniţierea unei afaceri, elaborarea unui studiu de fezabilitate, formarea tehnică şi acordarea unui ajutor pentru proiectului de iniţiere a afacerii. Afacerea va fi monitorizată pe parcursul unui an pentru a fi stabilită durabilitatea acesteia.

Didier Leschi, directorul general al Oficiului Francez pentru Imigrare şi Integrare (OFII), a spus că Franţa a decis să mărească ajutoarele acordate pentru întoarcerea cetăţenilor moldoveni în ţară şi reintegrarea acestora, iar acest lucru a fost posibil din două motive: Franţa este o ţară cu dificultăţi economice şi nu toate persoanele care vin în Franţa îşi pot găsi o aplicare din punct de vedere economic acolo, iar al doilea motiv este că Franţa este interesată ca Moldova să poată beneficia de pe urma cetăţenilor săi şi să construiască un viitor mai bun pentru ei, în cele mai bune condiţii posibile.

Franţa este interesată neapărat de dezvoltarea economică a Moldovei, dezvoltarea comercială, a transferului de competenţe, şi de aceea ne bucurăm foarte mult de semnarea acordului de azi”, a spus directorul OFII.

Oficialul francez a mai spus că suma acordata unei persoane se poate ridica la opt mii de euro, dar nu este vorba de bani lichizi, ci de investiţii. Dacă cineva va dori să procure un tractor pentru afacerea sa, partea franceză va achita achiziţia tehnicii respective. Mecanismul respectiv va permite crearea a circa 100 de afaceri pe an.

Datele oficiale arată că în Franţa se află legal peste trei mii de moldoveni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente