13:28:00 18.04.2024
Stiri

O nouă Fundație, LANSATĂ în R. Moldova. FDM vrea să faciliteze implementarea practicilor occidentale pentru a scoate R. Moldova din starea de veșnică TRANZIȚIE

Politică 02.10.2017 19:45 Vizualizări1959 Autor: Ziarul National
O nouă Fundație, LANSATĂ în R. Moldova. FDM vrea să faciliteze implementarea practicilor occidentale pentru a scoate R. Moldova din starea de veșnică TRANZIȚIE


Un grup de experți și lideri de opinie din R. Moldova, care împărtășesc valori de centru-stânga în spirit proeuropean, au lansat astăzi la Chișinău Fundația pentru o Democrație Modernă (FDM).

Președintele FDM, Cristian Balan, a declarat că noua organizație vrea să contribuie la dezvoltarea societății civile și a clasei politice din R. Moldova, prin asigurarea unei platforme largi de dialog și resetarea percepțiilor legate de natura și scopurile politicii de centru-stânga.

„Alături de experții și liderii de opinie din R. Moldova, care împărtășesc aceleași viziuni progresiste și valori europene, ne propunem să identificăm, să adaptăm și să facilităm implementarea celor mai bune practici occidentale, care ne vor ajuta să scoatem R. Moldova din starea de veșnică tranziție și să o ducem în rândul statelor occidentale dezvoltate. Pentru asta avem nevoie de implicarea tuturor celor care nu sunt indiferenți de ce se întâmplă în țara noastră”, a declarat Cristina Balan.

De asemenea, Fundația își propune să vorbească deschis cu partenerii străini atât despre reușitele Moldovei pe calea integrării europene, cât și despre restanțe. „Ne propunem să fim cei care vom transmite semnalele venite de la partenerii externi. Deja avem multe reacții de care trebuie să ținem cont, să le analizăm și să le facem publice cu orice ocazie”, a subliniat acesta, conform unui comunicat de presă.

La evenimentul de lansare a fost prezent și vicepreședintele Partidului Democrat (PD), Marian Lupu. „Este un proiect care vine în premieră, pentru a educa valorile social-democrate în societatea moldovenească. În Moldova mai persistă ideea că social-democrația este o emanare a fostului sistem comunist. Or social-democrația are idei și valori proprii, care s-au conturat printr-o luptă grea pe parcursul istoriei. Și pe plan extern, contribuția FDM o văd de importanță majoră pentru a ajuta Moldova pe calea sa europeană”, a menționat Lupu.

Printre cei prezenți la lansarea FDM a fost și analistul politic, Anatol Țăranu, care a salutat, de asemenea, lansarea Fundației. „Dacă veți ține cont de obiectivele propuse, aveți posibilitatea să ajutați foarte mult la promovarea social-democrației din Moldova. Suntem o țară săracă, în care social-democrația nu își joacă rolul pe deplin. Atunci când vom avea partide social-democrate autentice puternice, țara noastră nu va mai fi codașă în Europa. Cu regret, nu avem prea mulți experți în domeniu, iar o expertiză veritabilă în acest sens este binevenită”, a afirmat Țăranu.

„Este plauzibil mesajul promovat de noua Fundație că locul Republicii Moldova este în UE și cu toții visăm ca țara noastră să devină o vitrină strălucitoare a UE”, a punctat prorectorul Universității de Studii Europene din Moldova, Valeriu Cerba.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md