„Dacă un referendum ar fi organizat ţinând cont de prevederile Constituţiei Spaniei, ar însemna că acel teritoriu care îşi proclamă independenţa se va afla în afara Uniunii Europene. Dincolo de aspectul pur legal al acestei chestiuni, Comisia consideră că este timpul pentru unitate şi stabilitate, nu pentru diviziune şi fragmentare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, care face un apel la dialog calm între cele două părţi.

Referendumul din Catalonia nu are o bază legală, după ce Curtea Constituţională sesizată de guvernul spaniol de la Madrid a decretat că Spania nu poate fi divizată şi a declarat ilegală orice formă de consultare a populaţiei pe tema ruperii Cataloniei de Spania.

„Violenţa nu poate fi un instrument politic. Avem încredere că prim-ministrul Mariano Rajoy va reuşi să gestioneze corect acest proces dificil, respectând Constituţia Spaniolă şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor”, se mai arată în comunicat.

O Catalonie independentă va trebui să depună cerere de aderare la Uniunea Europeană, a afimat în urmă cu două săptămâni preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, adăugând că aceeaşi politică se aplică oricărui stat nou, relatează Reuters.

“Dacă va fi un vot ‘da’ în favoarea independenţei catalane, atunci vom respecta această opinie. Dar Catalonia nu va putea fi un stat membru UE a doua zi după un astfel de vot”, a spus Juncker într-un interviu pe YouTube.

Asemenea predecesorului său, Jose Manuel Barroso, Juncker a declarat că orice stat indepedent nou trebuie să urmeze aceleaşi procedure de aderare la UE ca toţi aspiranţii, amintind de cazul Scoţiei şi, în glumă, al ţării sale natale Luxemburg.

“Dacă nordul Luxemburgului s-ar separa de sud, s-ar aplica aceleaşi reguli”, a explicat el.

Negocierile pentru aderarea la UE sunt un proces îndelungat, ce presupune respectarea tuturor standardelor şi normelor UE şi obţinerea aprobării tuturor statelor membre. Acest lucru înseamnă că Spania ar putea bloca aderarea Cataloniei, dacă ar vrea.

Croaţia a fost ultima ţară care a aderat la UE, în 2013, după ce şi-a depus candidatura în 2003.