PAS: Partidul Democrat ar trebui să verse în bugetul de stat circa 47 milioane de lei

Potrivit acestora, chiar dacă există o decizie irevocabilă a instanțelor judecătorești de a anula această prevedere normativă, hotărârile judecătorești produc efecte doar pentru viitor, astfel încât CEC este obligată să someze Partidul Democrat să restituie banii încasați neregulamentar în perioada ianuarie 2016 și septembrie 2017 , când decizia judecătorească a rămas irevocabilă.

Totodată, la conferinţa de presă, a fost prezentată şi o presupusă schemă după care s-ar finanța Partidul Democrat.

Astfel, potrivit celor de la PAS, “din comisioanele contractelor de achiziții publice câștigate de companii apropiate membrilor PD se colectează bani cash, care se legalizează ulterior prin donarea lor formală către Partidul Democrat de diferiți funcționari publici”.

Igor Grosu, secretarul general PAS, a relatat că, de exemplu, în registrul donațiilor PD a fost identificat un donator care, deși a obținut în 2016 un venit total brut de 101 mii lei, a făcut donații de 120 de mii de lei.

“Ulterior, din banii colectați în numerar de Partidul Democrat se achită servicii de promovare la canalele de televiziune deținute de Plahotniuc și, în acest mod, Plahotniuc nu doar că face promovare partidului pe care-l conduce, ci obține chiar și profit”, susţine formaţiunea.

Președintele PAS, Maia Sandu, a menționat că doar o finanțare transparentă a partidelor politice poate conduce la schimbarea autentică a clasei politice. În acest context, a fost prezentat un proiect de lege prin care se limitează donațiile în numerar până la 2 salarii medii pe economie.

Președintele PAS a îndemnat Partidul Democrat, dacă vrea să renunțe măcar pentru viitor la aceste scheme netransparente de finanțare, să voteze în scurt timp, în ambele lecturi, proiectul de lege prezentat de PAS.

Schema prezentată de PAS în cadrul conferinţei de presă: