Republica Moldova neatractivă pentru investitori? Banca Mondială atenţionează asupra descreșterii finanțării externe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cadrul prezentării perspectivelor economice pentru Republica Moldova, expertul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Marcel Chistruga a atenționat asupra descreșterii finanțării externe. Potrivit lui, la capitolul „venituri” ar exista o creștere, însă „mai puțin la componenta granturi externe, care scade deja al doilea an consecutiv”.

În altă ordine de idei, oficialul a afirmat că în Moldova sectorul cel mai important rămâne comerțul. „Desigur că, aceasta o asociem cu creșterea consumurilor private. Avem și o descreștere în sectorul agricol în prima jumătate a acestui an. Considerăm că, unul dintre factorii importanți ai descreșterii este că s-a întârziat cu colectarea roadei”, a opinat Chistruga.

În privința politicii monetare, Chistruga a estimat că aceasta ar fi influențată de lichiditatea sporită din sistem, astfel că, pe de o parte BNM a redus rata de bază până la 7,5 la sută, dar intermedierea financiară rămâne la un nivel redus”.

Expertul a mai menționat că în prima jumătate a anului s-a înregistrat o creștere a depozitelor, iar pe acest sector Banca Națională a ridicat rata rezervelor obligatorii până la nivelul-record de 40 la sută. „Astfel, avem începând cu luna aprilie o rată a inflației, care și în luna august a înregistrat 7,3 la sută”, a spus expertul.

Cu referire la investițiile străine directe în Republica Moldova, Chistruga a afirmat că acestea „au cifrat 2,2 la sută din PIB, ceea ce este o creștere comparativ cu anul 2016, când au fost 1,16 la sută”. Oficialul consideră că acest fapt se datorează în special reinvestirii veniturilor companiilor străine deja existente pe piața Moldovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...