(video) Proteste cu violenţe în Catalonia: Ce spune Guvernul Catalan şi cel Spaniol

61912915

În urma referendului, care a avut loc ieri, unde s-au prezentat la secţiile de vot 40% dintre catalani. Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului, anunţă mediafax.ro.

Oficialii catalani au declarat că oamenii pot vota la orice secţie, nu doar la aceea unde îşi au domiciliul, însă în faţa unor centre de vot au avut loc violenţe între Poliţia spaniolă şi alegătorii catalani.

Guvernul catalan anunţă că mai mult de 800 de oameni au fost răniţi. Cifra îi include şi pe cei care au suferit atacuri de panică.

Carles Puigdemont, liderul regiunii catalane, a criticat autorităţile spaniole, afirmând că „fac uz de forţă în mod nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil”, aspect ce conferă o „imagine îngrozitoare a Spaniei” pe plan extern.

Vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a precizat că Poliţia „a acţionat cu profesionalism şi într-un mod echilibrat”.

Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 poliţişti se numără printre cei răniţi.

Cu privire la acest subiect, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat pentru site-ul agenţiei Reuters:

Evident că suntem îngrijoraţi de orice violenţă, dar, în mod clar, referendumul nu este constituţional, aşa că este nevoie de restaurarea unui echilibru. Sperăm că lucrurile se vor calma”, a declarat Johnson.

În imaginile de mai jos se văd aceste confruntări.


Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente