Scrutinul s-a încheiat însă cu un dezastru pentru Partidul Social-Democrat (PSD, centru-dreapta), de opoziţie, al cărui lider Pedro Passos a declarat că nu va demisiona imediat, dar ar putea să nu se prezinte la alegerile interne ale formaţiunii, în ianuarie.

După numărarea voturilor în cele 308 de municipalităţi, cu excepţia a 13, PS a obţinut victoria în 153, depăşind deja rezultatul de la scrutinul precedent din 2013 (150).

Social-democraţii au revendicat victoria în 76 de municipalităţi, mult sub cele 106 câştigate în alegerile locale din 2013.

Socialiştii vor conduce în continuare Lisabona, unde primarul Fernando Medina a fost reales, iar candidata PSD, Teresa Leal Coelho, a obţinut doar locul al treilea, cel mai slab din istoria participării social-democraţilor în alegerile din capitală.

La Porto, al doilea oraş al ţării, independentul Rui Moreira a fost votat pentru un nou mandat, candidatul PS, Manuel Pizarro, sosind al doilea, iar cel al PSD, Alvaro Almeida, al treilea.

PS a câştigat primăriile din Beja, Almada şi Matosinhos, candidaţii săi fiind reconfirmaţi în funcţii la Sintra şi Gaia.