Curtea Constituțională să le facă dreptate: După Guvern, şi Dodon se adresează Curţii în privința numirii ministrului Apărării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon a transmis, Curții Constituționale, opinia la sesizarea Guvernului Republicii Moldova ce vizează conflictul apărut la numirea ministrului apărării, anunță purtătorul de cuvânt al șefului statului, Ion Ceban.

După ce acum două săptămâni Guvernul s-a adresat Curţii Constituţionale în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru, Dodon se adresează şi el Curţii.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Ion Ceban a declarat că șeful statului a atenționat Curtea asupra unor momente de bază.

Citeşte şi: Şedinţă secretă la Guvern: Cabinetul a sesizat Curtea Constituțională privind procedura de numire a miniştrilor

„Curtea anterior a interpretat art.98, alin.6 din Constituție, respectiv urmează să restituie sesizarea fără examinare. În cazul în care Curtea va examina sesizarea în ședință pentru a interpreta repetat art.98, alin.6 din Constituție, acest fapt ar demonstra imperfecțiunea actului de justiție constituțională, sau implicarea Curții în exercitarea comenzilor politice. Președintele republicii nu poate fi obligat să accepte necondiționat propunerea Prim-ministrului de revocare sau numire în funcție a unui membru al Guvernului. Menționăm că la procedura de remaniere guvernamentală intervine rolul activ al Președintelui, care este similar rolului Parlamentului la momentul învestirii Guvernului”, a punctat el.

Potrivit lui Ceban, „al treilea moment – în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a funcției, evaluarea corespunderii cerințelor legale a candidatului la funcția de ministru se efectuează de către Președintele Republicii Moldova”.

„În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a funcției, evaluarea corespunderii cerințelor legale a candidatului la funcția de ministru se efectuează de către Președintele Republicii Moldova. Aceste evaluări privesc corespunderea pentru funcție a candidaților propuși de prim-ministru privitor la pregătirea generală, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea, condiții necesare și indispensabile funcției de ministru. În acest context, Curtea Constituțională în Hotărîrea nr. 4 din 22 aprilie 2013 pentru controlul constituţionalităţii Decretului Preşedintelui Republicii Moldova privind demisia Guvernului (Vlad Filat), în partea ce ţine de menţinerea în funcţie a Prim-ministrului-demis prin moţiune de cenzură (pentru suspiciuni de corupţie) până la formarea noului Guvern, a statuat că este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate sau care au fost demise pentru motive de corupţie”, se arată în mesajul purtătorului de cuvânt al președintelui.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...