Atenţie! Agenţii false de modelling şantajează tinere. Cum funcţionează schema

Centrul pentru combaterea crimelor informatice a anunţat astăzi despre noi metode de exploatare sexuală în Internet. Persoane rău intenționate creează profiluri false ale companiilor de modelling, care, după “angajarea” tinerelor, le şantajează cu pozele din portofoliu.

Astfel, agenţiile false propun tinerelor angajarea în calitate de model pentru a prezenta diverse produse cosmetice, vestimentație sau reviste. În goană după un salariu decent promis, în plasele agenților fictivi cad tot mai mulți cetățeni, inclusiv minori.

Ulterior, în cazul acceptării propunerii este organizat așa numit “casting” divizat pe etape, solicitându-se de la victimă câteva poze personale -inițial decente. La următoarea etapă,  aceștia îi comunică că a fost acceptată, dar mai este necesar să expedieze încă câteva poze sau să petreacă o ședință video prin internet, în care i se solicită obligator să apară dezbrăcată și în diverse ipostaze.

Ca rezultat, abuzatorii obțin imaginile intime ale victimelor, iar în continuare aceste materiale sunt folosite pentru a șantaja victima. Se solicită diverse lucruri, pentru nerăspândirea materialelor compromițătoare publicului larg, cum ar fi: sume de bani, alte poze intime noi, întâlniri în mediul real cu scopul de a întreține relații sexuale în diverse forme.

La moment, ofițerii de investigații au identificat trei cazuri de acest gen.

Astfel,  crește riscul de acostare, abuz sexual și exploatare sexuală atât a copiilor, cât și a maturilor în mediul online.

Centrul pentru combaterea crimelor informatice al INI atrage atenția tuturor părinților, tutorilor și educatorilor asupra seriozității problemei menționate, pentru a fi precauți şi a monitoriza navigarea în siguranță a copiilor în spațiul virtual.

Pentru mai multe detalii cu privire la pericolele spaţiului Internet, puteţi accesa web site-ului www.internetsigur.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.