„Ce mai așteaptă Uniunea Europeană?”: Susținătorii independenței Cataloniei cer scoaterea Spaniei din UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Catalonia a votat pentru independenţă. Peste 90% dintre voturile validate la referendumul de duminică au fost pentru separararea de Spania. Madridul nu recunoaşte însă scrutinul şi cataloghează evenimentul drept o parodie a democraţiei. Referendumul a fost marcat de violenţe masive pe străzile din Catalonia, unde femei, copii şi bătrâni au fost snopiţi în bătaie de poliţie. Cel puţin 760 de oameni au fost răniţi în confruntările de pe străzi, puternic condamnate de liderii europeni.

În acest context, cei care cer independența provinciei cer Uniunii Europene să scoată Spania din blocul comunitar. Argumentul lor este acela că Madridul a încălcat articolul 7 din Tratatul UE care prevede ”suspendarea calității de membru în cazul unui stat care folosește armata împotriva populației”.

„Pentru cei care vorbes despre legi. Articolul 7 din tratatul Uniunii Europene: „Suspendarea statutului de membru al țării care face uz de aramtă împotriva populației”. Catalonia: 762 de răniți, 2 în stare gravă. Ce așteaptă Uniunea Europeană?”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook Spanish Revolution.

Referendumul din Catalunia a început sangeros. După ce scrutinul a fost declarat ilegal, oamenii s-au încăierat cu forțele de ordine.

Autorităţile regionale susţin că sute de persoane au fost rănite în conflictele cu jandarmii, în timp ce de la Madrid cifrele sunt chiar de 10 ori mai mici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...