15:02:01 25.04.2024
Stiri

REZULTATELE REFERENDUMULUI DIN CATALONIA. Peste 2 milioane de oameni au votat pentru SEPARAREA de Spania

Știri 02.10.2017 10:19 Vizualizări1861 Autor: Ziarul National
REZULTATELE REFERENDUMULUI DIN CATALONIA. Peste 2 milioane de oameni au votat pentru SEPARAREA de Spania


Guvernul regiunii autonome Catalonia a anunţat, luni, că 90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Spania în cadrul referendumului din 1 octombrie, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi, relatează site-ul publicaţiei El Pais. Rezultatul vine după un scrutin marcat de tensiune şi violenţe, Poliţia Naţională intervenind în forţă împotriva alegătorilor, la finalul zilei bilanţul răniţilor fiind de 761 de persoane. „Responsabilitatea pentru aceste acte aparţine exclusiv celor care au promovat această ruptură. Astăzi, nu a fost niciun referendum”, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy.

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului Cataloniei, a precizat că 2.262.424 de voturi au fost numărate în total.

2.020.144 (90,09%) de participanţi la referendum au votat „Da" la întrebarea privind independenţa faţă de Spania, 176.565 (7,87%) au votat „Nu", 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost neştampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule.

Executivul regional al Cataloniei a mai precizat că alte aproximativ 770.000 de persoane nu au putut să voteze, întrucât secţiile de votare din şcolile aferente zonelor în care se aflau au fost închise.

„Vom pune în aplicare mandatul democratic pe care l-am primit astăzi din partea cetăţenilor", a precizat Oriol Junqueras, vicepreşedintele regiunii autonome Catalonia.

Guvernul regional a precizat că aproximativ 15.000 de voturi urmează să mai fie contorizate. Prezenţa la referendum este de aproximativ 42.3%, în condiţiile în care sunt 5,34 milioane de persoane cu drept de vot în Catalonia.

Peste 40 de sindicate şi asociaţii din Catalonia fac demersuri pentru o grevă la nivel regional în cursul zilei de marţi, în semn de protest faţă de represiunea majoră din partea poliţiei la referendumul de independenţă.

Cele mai importante sindicate din Spania condamnă „încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor" cetăţenilor Cataloniei în cursul zilei de 1 octombrie.

Guvernul Cataloniei a anunţat organizarea unei şedinţe extraordinare pentru luni, de la ora locală 10.30 (11.30, ora României), pentru a studia rezultatele referendumului de independenţă şi pentru a decide acţiunile următoare.

„Este impresionant răspunsul cetăţenilor. Legitimitate şi demnitate!", a reacţionat Carles Puigdemont, şeful executivului Cataloniei, prin intermediul contului de Twitter.

Ministrul catalan pentru Afaceri Externe, Raul Romeva, a declarat că „toată lumea a văzut pe de o parte violenţă şi ruşine, iar pe de altă parte democraţie şi demnitate".

„Europa trebuie să aleagă între ruşine sau demnitate, violenţă sau democraţie. Începem să analizăm toate faptele de astăzi şi aşteptăm un răspuns", a spus Romeva.

Carles Puigdemont: Cetăţenii din Catalonia şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent

Carles Puigdemont, liderul guvernului regiunii autonome Catalonia, a declarat duminică faptul că populaţia şi-a câştigat dreptul de a avea un stat independent de Spania şi a anunţat că va transmite rezultatele referendumului către Parlamentul catalan, relatează site-ul The Guardian.

„În această zi de speranţă şi de suferinţă, cetăţenii Cataloniei şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent sub forma unei republici. Guvernul meu, în următoarele câteva zile, va trimite rezultatele votului de astăzi către Parlamentul catalan, unde se află suveranitatea poporului nostru, astfel încât acesta să poată acţiona în conformitate cu legea referendumului", a spus Puigdemont într-o adresare televizată, fiind înconjurat de membri ai guvernului său.

Legea referendumului prevede o declaraţie unilaterală de independenţă din partea Parlamentului regional al Cataloniei în cazul în care majoritatea voturilor exprimate sunt pentru separarea de Spania.

Carles Puigdemont le-a mulţumit participanţilor la referendum, „care au rezistat hărţuirii şi represiunii" şi a cerut comunităţii europene să nu ignore incidentele violente care au avut loc la Barcelona.

„Statul spaniol a scris astăzi o pagină ruşinoasă a istoriei relaţiei sale cu Catalonia şi din păcate nu este pentru prima dată. Situaţia generată în Catalonia prin intransigenţă, represiune, ostilitate nu mai este o chestiune internă. Astăzi, Catalonia a câştigat multe referendumuri. Avem dreptul la libertate, să trăim în pace, în afara unui stat care nu face altceva decât să impună. Noi, catalanii, am câştigat respectul Europei, noi suntem cetăţeni europeni care suferim aceste abuzuri", a mai spus şeful executivului Cataloniei.

Sursa: gandul.info


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md