Femeile din Republica Moldova beneficiază de pensii mai mici decât bărbaţii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La începutul anului 2017, în Republica Moldova locuiau 609,9 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 17,2% din numărul total al populației stabile. Circa 60% din numărul total al vârstnicilor sunt femei şi 57% locuiesc în mediul rural. Totodată, femeile beneficiază de pensii pentru limită de vârstă mai mici decât bărbaţii.

Referitor la structura acestui contingent de vârstă, se constată că fiecare a treia persoană este în vârstă de 60-64 ani, iar 13,4% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani.

Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creştere continuă. În anul 2016, coeficientul de îmbătrânire al populaţiei a înregistrat o majorare comparativ cu anul precedent cu 0,5 puncte procentuale, constituind 17,2%, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică.

Procesul de îmbătrânire a populaţiei în mediul rural este mai avansat. Totodată, există o tendinţă constantă de convergenţă a nivelurilor de îmbătrânire din mediul rural şi urban. La începutul anului 2017, pentru prima dată, coeficientul de îmbătrînire din mediul urban l-a depășit pe cel din mediul rural.

În prezent, durata medie a vieţii femeilor ce au atins vârsta de 60 ani constituie 20,1 ani, iar a bărbaţilor -15,9 ani, diferenţa fiind de 4,2 ani. Speranţa de viaţă la vîrstnicii din mediul urban este mai mare cu 2,7 ani decât la cei din rural.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, femeile beneficiază de pensii pentru limită de vârstă mai mici decât bărbaţii.

Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă la 01 ianuarie curent a constituit 1,301 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 9,2%, iar comparativ cu anul 2012 aceasta s-a majorat cu 32%. Mărimea medie a pensiei pentru bărbaţi constituie 1,491 lei, comparativ cu 1,221 lei în cazul femeilor.

Datele BNS mai arată că, ,ărimea medie a pensiei pentru limită de vîrstă acoperă valoarea minimului de existenţă pentru această categorie de populaţie în proporţie de 87 la sută în anul 2016, comparativ cu 76 la sută în anul 2012. În medie, pensia bărbaţilor acoperă valoarea minimului de existenţă pentru pensionari în proporţie de 99,7%, iar în cazul femeilor – 81,7%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...