Norvegia a acceptat să-i ofere adăpost unui fost tehnician nuclear israelian, care a dezvăluit secrete despre programul nuclear din ţara sa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Norvegia a acceptat să-i ofere adăpost fostului tehnician nuclear israelian Mordehai Vanunu, care a dezvăluit secrete despre programul nuclear al statului Israel, a anunţat soţia sa norvegiană la postul de televiziune TV2, a relatat duminică France Presse.

„Am făcut o cerere de reîntregire a familiei, pentru că despre aceasta este vorba, ca soţii şi familia să poată trăi împreună. Chiar dacă ştiu că acest caz este controversat în anumite cercuri, valorile familiei sunt cele care au predominat”, a declarat Kristin Joachimsen la TV2.

Totuşi, ea nu ştie când soţul ei va fi autorizat să i se alăture în Norvegia.

„Ministerul ne-a trimis cererea săptămâna trecută şi noi am tratat-o în mod obişnuit. Am aprobat cererea de reîntregire a familiei”, a confirmat la TV2 Karl Erik Sjoholt, un responsabil al Agenţiei norvegiene pentru imigraţie, organism independent şi factor de decizie în astfel de chestiuni.

Fostul tehnician de la centrala Dimona, Mordehai Vanunu a fost încarcerat din 1986 până în 2004 pentru că a dezvăluit informaţii despre activităţile acestui centru.

Răpit la Roma de serviciile de informaţii israeliene, el a fost transferat în Israel unde a stat mai bine de zece ani într-un regim de izolare totală. De la eliberarea sa în 2004, Vanunu a fost supus unei serii de restricţii, inclusiv interdicţia de a vorbi cu jurnaliştii străini şi de a părăsi teritoriul israelian.

Toate cererile sale de ridicare a acestor interdicţii au fost respinse din „motive de securitate”.

Potrivit avocatului norvegian al cuplului, Arild Humlen, şansele lui Mordehai Vanunu, 62 de ani, de a părăsi Israelul şi de a se instala în Norvegia au crescut odată cu decizia Agenţiei norvegiene pentru imigrări.

„Sper ca aceasta să deblocheze situaţia şi ca Israelul să profite de această oportunitate”, a afirmat el la TV2.

De la eliberarea sa în 2004, Vanunu – convertit la creştinism – a fost inculpat de peste 20 de ori pentru încălcarea restricţiilor ce i-au fost impuse care, potrivit TV2, sunt reînnoite în fiecare an.

Israelul nu a recunoscut niciodată că ar avea un arsenal nuclear, însă experţii străini, în baza mărturiilor fostului tehnician, susţin că acesta ar deţine între 100-300 de focoase nucleare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...