Actualitate

Premierul Spaniei: „Nu a fost niciun referendum pentru independenţă în Catalonia”. Rezultatele votului

 Referendumul a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei, iar poliţiştii au intervenit în forţă pentru a bloca desfăşurarea votului. Aproximativ 850 de oameni au suferit răni în urma confruntărilor violente. Dintre aceștia, 355 au fost răniți la Barcelona, unde au avut loc cele mai multe ciocniri între protestatari şi forţele de ordine care aveau ca misiune oprirea procesului electoral.

Aceste imagini dramatice surprind momentul în care scutierii iau cu asalt sediul unei şcoli din Barcelona, unde era amenajată o secţie de vot. Oamenii care blocau scările şi încercau să le ţină piept au fost scoşi din clădire cu brutalitate. Un scutier pare că sare cu picioarele pe cineva care e la pământ. O femeie e târâtă de păr, în timp ce câteva persoane sunt filmate în timp ce se prăvălesc pe scări. poliţiştii nu se sfiesc să-i lovească cu picioarele pe cei care refuza să părăsească locul.

Rezultate referendum: 90% dintre catalani au votat pentru independenţa față de Spania. Anunțul liderului catalan
Scene similare s-au derulat în faţa unei alte şcoli din Barcelona, unde oamenii aşteptau să voteze. Unul câte unul, votanţii au fost smulşi din mulţime şi aruncaţi pe jos. Nu a contat că a fost vorba de femei sau de oameni în vârstă.

Au fost şi cazuri în care scutierii au fost forţaţi să bată în retragere, împinşi de manifestaţii pro-independenta care lansau înspre ei tot ce aveau la îndemână. Ca să disperseze mulţimea, poliţiştii din Garda Civilă au lansat salve de gloanţe de cauciuc. Oamenii au fugit ţipând, încercând să se pună la adăpost.

Bile de cauciuc “destul de grele” – după cum a remarcat corespondentul Sky News, care s-a aflat în mijlocul evenimentelor.

Pe reţelele de socializare au apărut fotografii cu oameni care aveau sânge pe faţă şi pe mâini. O scenă de solidaritate impresionantă – pompierii catalani i-au protejat pe susţinătorii referendumului de bastoanele scutierilor.

Poliţiştii trimişi de guvernul de la Madrid au spart uşile de sticlă ale clădirilor şi au pătruns cu forţa în secţiile de vot, pentru a confisca urnele şi buletinele de vot. Au fost însă şi secţii unde votul s-a desfăşurat paşnic, iar urnele s-au închis în aplauze.

Duminică seară, manifestanţii pro-independență, fluturând steaguri catalane, s-au adunat în centrul Barcelonei şi au aşteptat cu sufletul la gură anunţul liderului catalan. Într-un discurs transmis pe ecrane uriaşe, Carles Puigdemont le-a confirmat aşteptările.

Carles Puigdemont, preşedinte al Generalităţii din Catalonia: „Poporul catalan şi-a câştigat azi dreptul de a deveni un stat independent şi de a forma o republică. Voi lansa şi un apel către Uniunea Europeană. Catalanii şi-au câştigat dreptul de a fi respectaţi de Europa.”

Nu a lăsat loc de discuţii, mai ales că, puţin mai devreme, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a pus gaz pe foc cu un anunţ sfidător.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: “Astăzi nu a fost niciun referendum pentru independenţă în Catalonia. Aş vrea să spun în faţa întregii Spanii că marea majoritate a poporului catalan a ales să nu participa pe acest referendum secesionist.”

În plus, şeful guvernului spaniol a apărat intervenţia în forţă a poliţiştilor din Garda Civilă.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: “Vreau să le mulţumesc în mod deosebit forţelor de ordine, poliţiei naţionale şi Gărzii Civile. Şi-au făcut treaba având mandat din partea justiţiei.”

Mariano Rajoy a declarat însă că lasa uşa deschisă dialogului cu liderii separatişti catalani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *