Actualitate

Cine este „lupul singuratic” care a comis atacul terorist din Canada

Tânărul de 30 de ani, indentificat de media locale ca Abdulahi Hasan Sharif, fusese în vizorul serviciilor de informații.

Suspectul este "un somalez în procesul solicitării statutului de refugiat", a indicat Marlin Degrand, comisar adjunct al Jandarmeriei regale din Canada (GRC).

"Putem confirma depunerea unei plângeri în 2015" împotriva acestui individ, a adăugat el în cursul unei conferințe de presă televizate.

Fără a confirma numele suspectului, anchetatorul a indicat că el a fost audiat de către serviciile de informații în 2015 în cadrul unei anchete privind amenințări cu atacuri din partea unor persoane radicalizate prin idei jihadiste.

După aceste interogatorii în 2015, "nu au existat dovezi suficiente pentru ca el să fie urmărit pentru acuzații de terorism", a declarat comisarul adjunct.

În acea perioadă, "suspectul nu a fost considerat o amenințare pentru Canada", a adăugat polițistul, potrivit Agerpres.

Sâmbătă seara, suspectul a lovit un polițist cu mașina sa, după care a ieșit din vehicul și i-a aplicat mai multe lovituri de cuțit. Apoi, la bordul unei camionete închiriate, a intrat în viteză în pietoni, culcând la pământ patru dintre ei în două locuri diferite, înainte de a fi interceptat de poliție.

Doi dintre cei cinci răniți sunt în continuare spitalizați. Polițistul prezintă răni la nivelul feții, dar a ieșit din spital duminică după-amiază, a indicat Rod Knecht, șeful poliției din Edmonton.

Primul atac a fost comis sâmbătă seara în jurul orei locale 20:15 (02:15 GMT duminică) în apropiere de stadionul din Alberta unde avea loc un meci de fotbal canadian. Un bărbat la bordul unei mașini a lovit în mare viteză un grilaj metalic de protecție și a aruncat un polițist la cinci metri înalțime. Imaginile unei camere de supraveghere difuzate duminica de poliția din Edmonton arată violența cu care a fost propulsată mașina în bariera de protecție și determinarea conducătorului auto. Atacatorul a ieșit din mașină și l-a lovit de mai multe ori cu cuțitul pe polițistul culcat la pământ.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunțat duminică un "atentat terorist" la Edmonton (vest), unde un somalez, în așteptarea statutului de refugiat, a agresat cu armă albă un polițist, după care a rănit patru pietoni cu o camionetă.

Subliniind că "guvernul Canadei și canadienii sunt solidari cu oamenii din Edmonton", el s-a declarat "extrem de preocupat și de indignat de această tragedie" pe care a calificat-o drept "atentat terorist".

"Terorismul nu are loc în Alberta (…), la fel și ura și extremismul", a declarat la rândul său Rachel Notley, șefa guvernului acestei provincii din vestul Canadei.

Un drapel al grupării jihadiste Statul Islamic a fost găsit în mașina suspectului, iar modul de operare — un vehicul folosit ca armă ca în alte atacuri — a determinat poliția să deschidă o anchetă pentru "act de terorism".

Pentru primarul din Edmonton, Don Iverson, este vorba de acțiunile unui "lup singuratic".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *