Actualitate

Sărbători religioase 2 octombrie 2017: Sfântul Ciprian

 Sfântul Ciprian – leapădă vrăjitoria şi ajunge episcop

Din relatarea vieţii sale, aflăm că un tânăr pagan, Aglaid, s-a îndrăgostit de Iustina şi dorind să o ia de soţie, cere ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins de fecioara. Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care să aprindă în ea poftă trupească pentru Aglaid. Dar vrăjile lui Ciprian au rămas fără efect, căci ea le alungă cu rugăciune, post şi semnul sfintei cruci. În urmă acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înşelarea în care se află şi s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina. Sfântul Ciprian a murit că martir pe 2 octombrie 304 împreună cu Sfânta Iustina.

Sfântul Ciprian înlătura farmecele şi vrăjile

Pe Calea Victoriei, nr.12, între străzile Stavropoleos şi Lipscani, se află Biserica Sfântul Ciprian – Zlătari. În această biserica este prezenţa mâna dreapta a sfântului Ciprian. Oamenii îl cinstesc pentru partea luminoasă a vieţii sale: convertirea la creştinism, viaţă închinată slujirii lui Hristos şi pentru cununa de martir pe care a primit-o în vremea când era episcop. Sfântul Ciprian este cinstit că cel care înlătura farmecele şi vrăjile. Mâna dreapta a Sfântului Ciprian, făcătoare de minuni, se află în partea stânga a altarului, într-o casetă de mici dimensiuni. Orice credincios se poate închină Sfintelor Moaşte.

Rugăciune către Sfântul Ciprian

Stăpâne Doamne lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule şi Chivernisitorule a toate, Sfânt şi slăvit eşti; împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor, slavă Ţie. Tu Cel ce locuieşti în lumina cea nepătrunsă şi neapropiata, pentru rugăciunea mea, a smeritului şi nevrednicului robului Tău, depărtează demonii şi stinge viclenia lor de la robii Tăi; revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul şi fă-l să-şi dea roadele lui; copacii şi viile să-şi dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate şi eliberate de nerodirea pântecelui; acestea şi toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă şi toată zidirea de toate legăturile diavoleşti. Şi dezleagă pe robul Tău (numele) împreună cu toate ale casei lui de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor şi ale puterilor potrivnice. împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinţilor noştri toată lucrarea satanei, Tu Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji şi de toate lucrările sataniceşti şi de toate legăturile lui, şi distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume.

Aşa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău şi dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei şi dacă este legat în cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier, sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor sau cu al peştilor, sau prin necurăţie, sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau dacă a venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasăre, sau prin şerpi (vii sau morţi), sau prin pământul morţilor, sau dacă a venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, în ceasul acesta, Doamrie, cu puterea Ta cea mare.

Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunoşti şi ştii toate, dezleagă, sfărâma şi distruge, acum, lucrările magiei, iar pe robul Tău (numele) păzeşte-l cu toţi ai casei lui de toate uneltirile diavoleşti.

Zdrobeşte cu însemnarea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustieşte, distruge şi depărtează pentru totdeauna toate lucrările magiei, vrăjitoriei şi fermecătoriei de la robul Tău (numele).

Aşa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul slujitorul Tău şi pe robul Tău cu toţi ai casei lui, şi dezieaga-i de demonul de amiază, de toată boală şi de tot blestemul, de toată mania, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputinţă, prostia, neintelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptatea, trufia, şi de toate rătăcirile şi greşalele, ştiute şi neştiute, pentru sfânt numele Tău, că binecuvântat eşti în veci. Amin.

Troparul Sfântului Mucenic Ciprian
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru această, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţă răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Ciprian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Ciprian
Că pe un ierarh cinstit şi că pe un nevoitor preatare, lumea după vrednicie te cinsteşte, Sfinţite Mucenice Ciprian, pururea pomenite şi cu cântări măreşte sfânta pomenirea ta; cerând întotdeauna să dăruiască prin ţine iertare greşelilor, celor ce cânta: Aliluia.

Tot astăzi, facem pomenirea:
– Sfintei Mucenite Justina;
– Sfântului Cuvios Teofil Mărturisitorul;
– Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos;
– Sfântului nou Mucenic Gheorghe.

Potrivit Sinaxarului Sfinţilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxă, tot astăzi facem pomenirea:
Sfânta Mucenita DAMARIS, prima femeie botezată de Sfântul Ap. Pavel în Atena (Grecia, sec. I);
Sfântul Sf. Mc. MODEST, diacon la Benevento (Italia, sec IV);
Sfântul Ier. LOMER (sau LEUDOMER), episcop de Chartres (Franţa, cea +585);
Sfântul Ier. IOAN al ll-lea, episcop de Como (+660);
Sfântul Mc. GERIN, care a pătimit lângă Arras (Franţa, +676);
Sfântul Sf. Mc. LEGER (sau LEODEGAR), episcop de Autun (Franţa, +679);
Sfântul BEREGIS, preot (Franţa, cea +725);
Sfinţii Mc. DA VID şi CONSTANTIN, prinţi ai Georgiei (1740);
Sfântul Ier. URSICIN, episcop de Chur (Elveţia, +760);
Sfântul Mc. TEODOR Gavra, eparh în Haldia (+1180);
Sfânta Cuv. ANA din Kasin (Rusia, +1368);
Sfântul Cuv. CASIAN Grecul de la Uglici (Rusia, + 1504);
Sfântul Cuv. CIPRIAN, nebun pentru Hristos din Suzdal (+1622);
Sfântul Cuv. TEODOR (Ushakov), pustnic care a fost înainte amiralul Marinei Ruseşti (+1817);
Sfântul Mucenic (necunoscut), copil african, care ameninţat de tatăl sau musulman fanatic să se lepede de Hristos şi nevrând, a fost aruncat în foc de el, făcându-se ardere de tot a lui Hristos (cca +1954)

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Dionisie Areopagitul.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *