Peste 760 de răniți în Catalonia. S-au închis urnele după o zi tensionată, marcată de violenţe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un număr de 761 de persoane au fost rănite în urma violenţelor, a spus Departamentul de Sănătate al Cataloniei.

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului. La deschiderea secţiilor, oficialii catalani au declarat că oamenii pot vota la orice secţie, nu doar la cea la care sunt arondaţi, iar în faţa unor centre de vot au avut loc violenţe între Poliţia spaniolă şi alegătorii catalani.

Premierul Mariano Rajoy a susţinut o declaraţie de presă în care a criticat dur atacul populist al separatiştilor, insistând că referendumul a fost ilegal.

„Vreau să afirm, în faţa întregii Spaniei, că marea majoritate a populaţiei din Catalonia nu a vrut să participe ca acest scenariu al secesioniştilor. Marea majoritate a catalanilor au demonstrat că sunt oameni care respectă legea şi au reuşit să reziste atacului celor care au dat dovadă de cele mai grave practici populiste. Toţi spaniolii apreciază asta”, a spus Rajoy.

Premierul Spaniei a precizat că separatiştii au avut „nenumărate ocazii” pentru a renunţa la demersul lor ilegal. „Nu au vrut, deşi am încercat, am cerut-o de mai multe ori. Nu ne-au auzit”, a spus Rajoy, comentând că această cale aleasă nu duce nicăieri.

Un total de 761 de persoane au avut nevoie de asistenţă de la sistemul medical de urgenţă din Catalonia, potrivit Departamentului de Sănătate al Cataloniei. 335 de persoane au fost rănitei numai în Barcelona.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...