Premieră mondială în medicină. Un pacient în stare vegetativă a redevenit conștient, cu ajutorul unei tehnici revoluționare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un bărbat care de 15 ani este în stare vegetativă a început să arate semne de conştienţă. Este reuşita cercetătorilor francezi, care au folosit o tehnică nouă de stimulare nervoasă.

O echipă de cercetători francezi a anunțat că a reușit, cu ajutorul unei tehnici de stimulare nervoasă, să îmbunătățească starea de conștiență a unui bărbat de 35 de ani aflat în stare vegetativă de mai mulți ani.

Spre deosebire de comă, pacienţii în stare vegetativă sunt treji, dar nu au nicio activitate conştientă. Aşa este şi bărbatul de 35 de ani care acum dă primele semne de recuperare. În urmă cu 15 ani, pacientul a suferit un accident rutier și a rămas cu leziuni cerebrale grave.

Medicii francezi i-au implantat un dispozitiv care îi stimulează nervul vag, unul dintre cei mai importanţi din corp. Acesta conectează creierul cu aproape toate organele vitale ale corpului. După o singură lună, bărbatul de 35 de ani arată o îmbunătăţire semnificativă în mişcări şi atenţie. A reuşit să îşi mişte capul şi să urmărească un obiect cu privirea.

Descoperirea, anunțată în publicația academică americană Current Biology, are la bază studiul pe acest unic pacient, dar în urma ameliorărilor constatate, cercetătorii au în plan extinderea studiului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...