Planurile Amazon: Gigantul american vrea să cumpere Carrefour şi să cucerească piaţa europeană

amazon
Foto: zf.ro

Gigantul american Amazon vrea să cumpere retailerul Carrefour, într-o încercare de a-şi creşte prezenţa în Europa. Acţiunile Carrefour au devenit brusc vedeta bursei de la Paris după anunţ, chiar dacă încă nu există o dovadă clară a unui deal, potrivit presei franceze.

Valoarea de piaţă a Carrefour este de 13 miliarde de euro, mult sub valoarea Amazon, de aproape 400 de miliarde de euro. Gigantul francez de hipermarketuri ar putea fi exact ce are nevoie Amazon pentru a creşte pe piaţa europeană a mâncării, una dintre cele mai mari din lume, informează zf.ro.

Carrefour are o reţea extrem de vastă de magazine în Europa, o regiune unde 95% din mâncare se cumpără în magazinele fizice.

După anunţ, acţiunile Carrefour s-au tranzacţionat în creştere cu 4,12%, la 17,20 de euro/titlu.

Într-o notă publicată de analiştii de la Societe Generale, Carrefour ar fi printre ţintele potenţiale din Europa, alături de reţelele franceze Casino sau Briton Morrisson. Momentan însă nu există vreo dovadă concretă legată de o ofertă, iar totul rămâne la nivel de zvon, scrie cotidianul francez Les Echos.

Gigantul de e-commerce Amazon a anunţat în iunie achiziţia Whole Foods Market, cea mai mare reţea de retail de mâncare organică şi naturală din SUA, pentru 13,7 miliarde de dolari.

Deal-ul a reprezentat o premieră pentru Amazin, fiind pentru prima dată când retailerul investeşte într-o reţea tradiţională de retail. Astfel, un gigant al e-commerce-ului se întoarce la originile comerţului desfăşurat în mod clasic în magazine tradiţionale.

Whole Foods, o companie din Austin, Texas, a crescut exponenţial în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care consumatorii caută din ce în ce mai mult să se hrănească sănătos.

Este cea mai mare achiziţie a Amazon din 2014 încoace, de la achiziţia serviciului video Twitch pentru 970 de milioane de dolari. Preţul acţiunii a crescut cu 27% ca urmare a anunţului de achiziţie, până la 42 de dolari.

Compania Whole Foods are venituri de circa 15 miliarde de dolari pe an şi peste 400 de magazine în Statele Unite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente