Principală  —  Pamflet   —   Plahotniuc va merge la dezbateri…

Plahotniuc va merge la dezbateri televizate

Chestiunea a ieşit iar la suprafaţă: Vlad Plahotniuc nu a putut merge la dezbateri publice la TVM, l-a trimis pe finul său Andrian Candu să se confrunte cu Maia Sandu. Dar, după acest refuz al său, toată lumea parcă a înnebunit: ”De ce nu iese Plahotniuc la dezbateri?”, ”De ce stă ascuns în vizuină?”, ”De ce nu iese să răspundă deschis la întrebări?”, acest soi de întrebări s-au înmulţit şi zumzăiau peste tot, mai ceva ca drozofilele la vinul cel nou.

Vlad Plahotniuc s-a gândit cât e de nedreaptă lumea din Moldova. Cât bine îi face el cu Fundaţia, cu concertele, cu electoralele. S-au distribuit zeci de saci de orez, mii de pampersi, pachete igienice pentru femei, fotolii de deputat pentru bărbaţi, de ce oare nu stă lumea liniştită, fiecare cu darul său, dar caută deja altceva? Le-a venit pofta de dezbatere politică cu Vlad Plahotniuc! Afară-i toamnă, trebuie de curăţit popuşoii şi de dat poama la teasc, de bătut nucile, iar ei umblă cu dezbateri la televizor.

Mai mult chiar, le-a oferit atâtea prilejuri şi ocazii ca să îl vadă la televizor, iar de câteva ori – chiar pe viu, doar că fără răspunsuri la întrebări. Oare asta e puţin? Credeţi că e uşor să mergi la casa de bătrâni de la Străşeni, să pozezi cu bătrânii de acolo? Pentru orice alt bătrân sărman asta ar fi uşor, dar pentru orice om care vine din luxul Elveţiei – asta e, practic, imposibil! Credeţi că e uşor să duci scutece la gravidele de la Centrul Mamei şi Copilului şi să pozezi zâmbind, când, de fapt, eşti nervos că nu merge construcţia hotelului în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe locul Cafenelei Guguţă?

Dar s-a gândit cineva cât de mult a transpirat atunci când a ieşit în faţa Operei Naţionale să vorbească oamenilor adunaţi cu autocarele din sate şi raioane? De la ei mirosea a sărăcie, n-aveai cu ce respira, dar a trebuit de ţinut cuvântare. Noroc de umbrelele antiglonţ că mai diluau oleacă mirosul de sărăcie, că, altfel, făceai şoc respiratoriu.

Dar cine s-a gândit cât de greu a fost să iasă la parada de 9 mai? Da, nu a mers la memorial cu toţi colegii din PDM, dar dacă tot au trecut pe lângă blocul lui din centru, s-a alăturat, de ce nu. N-a ţinut cuvântare, n-a răspuns la întrebări, dar a pozat, a mers în primul rând, a făcut selfie cu fetele din aripa tânără. La drept vorbind, nu-i trebuiau toate astea, dar a făcut un compromis pentru popor! Dar se mulţumeşte oare vreodată poporul? Acum vrea deja dezbateri televizate cu întrebări directe în studio.

Vlad n-a avut încotro, mai devreme sau mai târziu va trebui să iasă la o dezbatere. Aşa că a început să o pregătească din timp. Prima sa dezbatere televizată în direct trebuie să se producă la sfârşitul anului 2018, înainte de alegerile parlamentare. Timp a rămas puţin. Sunt o mulţime de lucruri complicate care trebuie rezolvate până atunci, dar nu e imposibil.

Planul organizării dezbaterii este deja gata: studioul TVM va fi blindat, cameramanii vor avea liber, între timp bodyguarzii vor face cursuri de cameramani, regizorii vor fi trimişi la pensie, un alt grup de bodyguarzi vor învăţa să mimeze regia. Camerele tot vor fi scoase din studio, în loc vor fi procurate camere antiglonţ.

Şi protagonistul emisiunii, Vlad Plahotniuc, va purta costum din umbrelă antiglonţ.

Toţi posesorii de televizoare din Republica Moldova vor primi câte un ecran antiglonţ. În caz că vreunul va dori să arunce cu polonicul cu borş de sfeclă sau cu boţul de mămăligă în Plahotniuc, să nu-l ajungă şi să nu-l frigă. Poate chiar pentru ziua dezbaterii vor fi interzise borşul şi mămăliga fierbinte. Dar poate că Vlad Plahotniuc îi va jeli, şi îi va lăsa să mănânce, în timp ce el va transpira la dezbaterea publică blindată.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.