Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Modificările la Codul Audiovizualului au…

Modificările la Codul Audiovizualului au intrat în vigoare. Posturile de radio și televiziune sunt obligate să ofere mai mult produs autohton

Începând de astăzi, 1 octombrie 2017, intră în vigoare noile modificări la Codul audiovizualului privind protejarea patrimoniului lingvistic și cultural-național. Astfel, radiodifuzorii sunt obligați să difuzeze produs autohton cel puțin 8 ore din volumul zilnic de emisie și care trebuie să fie difuzat (în totalitate) în intervalul orelor 06.00-24.00, scrie portalul media-azi.md.

Totodată, cel puțin 6 ore din produsul autohton va fi difuzat în orele de maximă audiență, dintre care cel puțin 4 ore – în limba română.

De asemenea, radiodifuzorii care retransmit serviciile de programe ale unor posturi de radio sau TV din străinătate și nu vor avea 8 ore de produs autohton nu vor fi putea difuza spoturi publicitare.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a anunțat, printr-un comunicat de presă, că va supraveghea cu strictețe modul în care radiodifuzorii naționali vor asigura implementarea legislației naționale audiovizuale.

Prin același comunicat, „CCA își reiterează ferma convingere că noile modificări la Codul audiovizualului vor contribui semnificativ, cu competență şi exigență, la dezvoltarea producțiilor autohtone de programe și emisiuni, stimulând și cultivând în rândul publicului larg creația autentică culturală și națională, valorile și principiile democratice, adevărul și demnitatea umană”.

Sancţiunile pe care le riscă radiodifuzorii pentru nerespectarea  legislației sunt aplicate gradual – de la avertizare publică până la suspendarea licenței de emisie sau a autorizației de retransmisie.