Tensiuni în Spania: ziua referendumului din Catalonia

Spania se confruntă cu cea mai mare criză politică din istoria recentă, generată de referendumul pentru independenţa Cataloniei. Aproape 5,5 milioane de alegători sunt chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra independenţei Cataloniei, într-un scrutin pe care Madridul l-a declarat ilegal.

Separatiştii catalani nu renunţă la vot şi spun că vor merge înainte, iar autorităţile spaniole au anunţat că vor bloca referendumul prin orice mijloace.

Guvernul catalan a anunţat că deschide peste 2.000 de secţii de vot în regiune, însă poliţia centrală, mobilizată de Madrid, a depus eforturi să le închidă. De altfel, conform unui anunţ al Guvernului spaniol, au fost sigilate 1.300 din cele 2.315 şcoli în care au fost organizate secţii de votare pentru referendum.

Polițiștii au primit totuși ordin să nu recurgă la forță. Guvernul central a desfășurat ca întăriri circa 10.000 de agenți ai poliției naționale și ai Gărzii Civile.

Tensiunea în Spania totuşi creşte de la o oră la alta. Sute de oameni s-au aşezat deja la cozi în faţa clădirilor unde speră să voteze pentru independenţa Cataloniei.

Pericolul de risc este mare, deoarece nici separatiştii, şi nici autorităţile spaniole nu par dispuse să cedeze.

Într-o mică localitate din nordul Cataloniei, mai mulţi separatişti au blocat cu un tractor accesul într-o şcoală, unde ar urma să fie organizată o secţie de vot. Aşa speră să nu lase poliţia să intre în clădire.

La o altă secție de vot din nordul regiunii, la Girona, poliția a intervenit în forță ca să oprească procesul de vot. Au avut loc îmbrânceli cu alegătorii. Poliția a spart geamurile ușii de la intrarea în școala unde era organizată secția de vot și a pătruns în clădire.

Regele Felipe al VI-lea nu şi-a programat nicio activitate, semn că suveranul este îngrijorat de această situaţie fără precedent în ultimele decenii.