Rusia a lăsat trupe în Belarus după recentele exerciţii militare, susţine Viktor Muzhenko, şeful Statului Major al armatei ucrainene, în contextul în care state membre NATO avertizau în august că Moscova ar putea folosi manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie.

Deşi Administraţia Vladimir Putin a dat asigurări că Exerciţiul militar "Zapad 2017", desfăşurat recent în Belarus, are caracter defensiv, Viktor Muzhenko acuză că manevrele ruso-belaruse au fost ofensive. "Eu nu aş spune că tensiunile au luat sfârşit. Putem spune că tensiunile se formează şi se amplifică. Am avut informaţii că au retras doar câteva unităţi din numărul declarat, de 12.500 de militari, dintre care 3.000 erau ruşi, dar au fost mult mai mulţi", a afirmat Viktor Muzhenko, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Oficialul militar ucrainean susţine că Moscova a dispus retragerea unor unităţi aeriene din Belarus, prezentându-le ca fiind ruse. "Rusia a demonstrat - a fost doar o demonstraţie - retragerea unor unităţi aeriene, au decolat din Belarus şi au aterizat în Rusia. Dar, în aviaţie, o distanţă de 300-400 de kilometri poate fi recuperată într-un timp foarte scurt", a spus şeful Statului Major al armatei ucrainene.

În august, state membre NATO au exprimat temeri că Rusia ar putea folosi echipamente utilizate în manevrele ruso-belaruse pentru o viitoare invazie militară, iar, în contextul în care experţi estimau că la exerciţii ar putea participa 100.000 de militari, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Moscovei mai multă transparenţă.

Rusia şi Belarusul au organizat Exerciţiul militar "Zapad 2017" în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Moscova a dat asigurări că exerciţiile au caracter "defensiv", urmând să participe doar 13.000 de militari.

Însă experţi occidentali au apreciat că exerciţiile militare au fost un paravan care va permite Rusiei să poziţioneze aproximativ 100.000 de militari în Belarus. Aliaţi NATO au exprimat preocupare că Moscova ar putea lăsa şi echipamente militare în Belarus, care vor putea fi utilizate ulterior dacă preşedintele Vladimir Putin va decide o invazie militară, aşa cum a procedat în Georgia în anul 2008 şi în Ucraina în 2014. Preşedintele Petro Poroşenko afirma la începutul lunii septembrie că exerciţiul militar "Zapad 2017" ar putea fi un pretext pentru invadarea Ucrainei.

Rusia a dat asigurări în mai multe rânduri că temerile asociate manevrelor militare ruso-belaruse sunt nefondate. Adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin, a respins ceea ce a numit drept "mituri" occidentale "despre aşa-numita ameninţare rusă". "Au fost vehiculate cele mai improbabile scenarii. S-a ajuns să se spună chiar că Exerciţiul Zapad 2017 ar fi «o platformă pentru invadarea şi ocuparea» Lituaniei, Poloniei şi Ucrainei", a spus Fomin.